Lahorka Rožić: Dalmacija u mom srcu


Lahorka Rožić, akademska slikarica

Galerija Sunce, URIHO, Avenija Marina Držića 1, Zagreb

ulja na platnu
Lahorka Rožić
Dalmacija u mom srcu
od 19. 05. (u 19.00 sati) do 06. 06. 2011.

Pogledajte galeriju radova!

 
Akademska slikarica Lahorka Rožić, eminentna hrvatska likovna umjetnica, predstavlja se kulturnoj i široj javnosti novim ciklusom ulja na platnu pod tematskim nazivom  „Dalmacija u mom srcu“. Izbor recentnih radova slikarski je slijed koji se naslanja na već postojeće njezine izložbe.
Slikarstvo Lahorke Rožić je prekrasno u svojoj sazreloj ljepoti. Dolazi iz duše, zaodjenuto snagom doživljaja i dopire do srca.

Udahnuvši svojim djelima ozračje Mediterana, umjetnica nam predočuje ljepotu dalmatinskih motiva. Ponekad će to biti smokve, rane petrovke, cigulice ili crnice, grožđe, loza, šipak, luštre češnjaka, kapule, ponekad trlje, srdele, šanpjer i škrpine u starinskim siknicama u kojima se nekad prala, cijedila i prosušila riba prije pečenja na gradelama. Kao motivi naći će se i stari pleteni botiljuni, bocuni, boce, bukare i demižoni prenoseći nam toplinu doživljaja juga i patinu starine.

Vođena unutarnjom duhovnom potrebom da se likovno izrazi autorica je prenijela osobni, stvaralački doživljaj na gledatelje i pokazala raskoš svog talenta. Iz njezine kreativne interpretacije zrači čista likovnost i iskrenost protkana emocijama i doživljajima. S lakoćom i uvjerljivošću dočarala nam je strukturu pletenja demižona koja vibrira živošću. Izrazila je vjerodostojnost motiva, kroz pravi slikarski pristup, a ne pukim i suhoparnim prenošenjem viđenog. Ne ponavlja se u likovnim ostvarenjima, ona su raznovrsna, uvijek nova, svježa i originalna, a stilski i tematski

Slika botiljun kao da je portret sa svim karakternim i psihološkim osobinama. U njemu čitamo povijesnu dokumentarnost, nataloženu kroz godine korištenja. Starim izvornim tradicijskim botiljunima, bocunima, demižonima i osobito siknicama vrijeme je prošlo, ali zato nije prošlo slikama na kojima ih je Lahorka veličanstvenom tehnikom lagano, slobodno i neusiljeno, kistom i uljanom bojom, svojim specifičnim slikarskim rukopisom oživjela na platnu.

Osebujni opus kojim nam je mediteranska slikarica donijela dah Dalmacije u Zagreb pripada današnjem vremenu i zahtjevima suvremene zajednice gledatelja likovnih djela i ljubitelja likovne umjetnosti.

Paula Melissa

Lahorka Rožić rođena je 1968. godine u Rijeci. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Godine 1991. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Jordana. Izlagala je samostalno u Zagrebu, Zaprešiću i Krapini. Sudjelovala je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te na likovnim kolonijama i dobrotvornim aukcijama. Radi kao likovni pedagog u Osnovnoj školi „Dr. Ivan Merz“ i Osnovnoj školi Malešnica u Zagrebu. Dobila je niz nagrada za likovno pedagoški rad. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Od 1971. godine živi u Zagrebu
e-mail: lahorkar@yahoo.com

Akademija-Art.hr
09.04.2011.