Skip to content

Lagumdžija:Tražimo pomoć od EU da riješimo sva otvorena pitanja s Hrvatskom

Bosna i Hercegovine očekuje pomoć Europske unije kako bi se pravodobno rješila sva otvorena pitanja vezana za proces ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU-a, što će istodobno označiti uspostavu novog trgovinskog režima između dvije zemlje, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija

Nakon susreta sa šefom britanske diplomacije Williamom Hagueom koji boravi u službenom posjetu Sarajevu, Lagumdžija je novinarima kazao da su razgovarali o izazovima koje za BiH nastaju ulaskom Hrvatske u EU, uključujući status luke Ploče i slobodan prolaz kroz Neum.
"O tome smo i danas razgovarali i vjerujem da postoji politička volja na svim stranama, i u Bruxellesu i u Zagrebu a i u BiH da se te stvari riješe, no imajući u vidu kompleksnost samog problema s tehničke strane nama je jako važno da od naših prijatelja u glavnim europskim gradovima dobijemo potporu da se taj problem riješi na ukupno zadovoljstvo Zagreba, Sarajeva i Bruxellesa", kazao je Lagumdžija.
Istaknuo je kako se britanski ministar vanjskih poslova Hague do sada i osobno angažirao na tom planu te mu je stoga zahvalio.
Sam Hague nije posebice komentirao pitanje uređenja graničnog i trgovinskog režima između Hrvatske i BiH no ponovio je načelnu potporu svoje zemlje BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.
Kazao je i kako će nastaviti biti zagovornikom BiH u Europskoj uniji a bosanskohercegovačkim političkim liderima ponovno je poručio kako moraju što prije početi raditi svoj posao i provoditi nužne reforme. 

Foto: Nacional.hr