Skip to content

Kvintet Gallardo, Süssmuth, Roth, Cvetkov i Očić ponovno svirao Brahmsa i Schumanna

38 sgj kvintet 3

Nakon što su u srijedu, 2. listopada, Jose Gallardo (klavir), Linus Roth (violina), Rumen Cvetkov (viola), Jelena Očić (violončelo) i Gernot Süssmuth (violina) odluči publici Samoborske glazbene jeseni svirati Schumannov Kvartet za klavir, violinu, violu i violončelo u Es-duru, op. 47 i Brahmsov Klavirski kvintet u f-molu, op. 34, druge večeri ponovno su posegnuli za djelima ova dva njemačka skladatelja. Tako je na svom drugom koncertu, 3. listopada, ovaj argentinsko-njemačko-bugarsko-hrvatski kvintet u crkvi svete Anastazije u Samoboru izveo Kvartet za klavir, violinu, violu i violončelo br. 3 u C-molu, op. 60 Johannesa Brahmsa (Gallardo, Süssmuth, Cvetkov, Očić) te Klavirski kvintet u Es-duru, op. 44 Roberta Schumanna. Već samim izborom, a posebno izvedbom, kvintet je dobio naklonost publike koja ih je na kraju zasluženo nagradila dugotrajnim pljeskom.

Brahms je Kvartet za klavir, violinu, violu i violončelo br. 3 u c-molu započeo pisati oko 1855., a konačni oblik djelo je dobilo tek za dvadesetak godina i označava se kao jedna od njegovih najpotresnijih skladbi. Schumann je Klavirski kvintet u Es-duru, op. 44 napisao 1842. godine, a uparivši klavir s gudačkim kvartetom postavio je temelje za novi, romantički klavirski kvintet na koji će se ugledati skladalji poslije njega.

38 sgj kvintet 4

Nastavak 38. Samoborske glazbene jeseni proteći će u znaku svečanosti dodjele priznanja nagrađenim skladateljima na natjecanju New Note. U petak, 4. listopada, nakon dodjele nagrada, proslavljeni Gudački sekstet Münchenske filharmonije (Sreten Krstić, Odette Couch, Wolfgang Berg, Anja Kreynacke, Stephan Haack, Thomas Ruge), uz dirigenta Ivana Josipa Skendera, praizvest će drugonagrađenu i trećenagrađenu skladbu s 2. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note Croatia 2013. Riječ je o skladbama Davida Vebera (2. nagrada) i Elene Samarina (3. nagrada), budući da žiri nije dodijelio prvu nagradu. U nastavku programa Gudački sekstet Münchenske filharmonije svirat će djela Brahmsa i Raffa. Koncert počinje u 20 sati u Župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru.