‘Po broju i ponašanju mupovaca na terenu reklo bi se da je u MUP-u ponovno (ili i dalje) na snazi politikanski i birokratski pristup, gdje je najvažnije da svatko pokaže kako je nešto radio i time zaštiti sebe i svoj položaj’

Eksplozija na željezničkoj pruzi u Podsusedu gotovo sigurno nije teroristički čin. Iako je posve nezahvalno zaključivati samo na osnovi javno dostupnih informacija i fotografija, tek nekoliko sati nakon što je ne-što žestoko puklo pod željezničkom prugom, ništa od viđenoga a ni opća situacija ne upućuju na klasični terorizam. Mnogo je vjerojatnije da se radi o djelu pojedinca nepovezanog u bilo kakve organizacije ili manje skupine neiskazanih i neiživljenih. No interesantno je koliko se puno vidi iz toliko malo iznesenih činjenica.
Na fotografijama se vidi da ogromna šestoosna dizel-električna lokomotiva klase 2062, teška 103 tone, nije izletjela s tračnica, baš kao ni teretni vagoni koje je vukla. Ne vide se ni veća oštećenja pruge i nasipa, tek poneki kamen koji je eksplozija odbacila na cestu. To nedvosmisleno pokazuje da bombaš očito nije umio (ili htio) eksplozijom uništiti prugu.
Da bi se vlak izbacio s tračnica, eksploziv se postavlja na njihove spojeve ili skretnice a najbolji učinak postiže se na zavojima. Šanse za uništenje vlaka još su veće kada se minira spoj tla i mosta, pri čemu to ne mora biti neki veći raspon – dovoljni su i prijelazi preko manjih kanala. Na takvim je mjestima dovoljna posve mala količina eksploziva koji se namješta tako da udarni val djeluje u željenom smjeru i započne rušenje koje pojačaju i izvedu do kraja težina vlaka i udarne sile.
O tome su prilično detaljno učili svi srednjoškolci nekadašnje SFRJ.Podsusedski bombaš to očito nije znao, što upućuje na to da se radi o mlađoj osobi. Gotovo sigurno nije sudjelovala u ratovima devedesetih jer su se osnovna minerska znanja na bojištu vrlo lako stjecala. Razbijena stakla dodatno pokazuju neučinkovitost eksplozije. Iskusan miner koristi točno onoliko eksploziva koliko mu je potrebno da bi postigao ono što je namjeravao i za fokusiranje udara u točku rušenja koristi i prirodne odlike terena. Višak dinamita samo smeta. No podsusedski bombaš dopustio je da na prugu ode tek manji dio udarne sile, očito nedovoljan za rušenje tračnica, dok je najveći dio udarnog vala otišao "u prazno", na lomljenje okolnih stakala.Postoji i mala mogućnost da je namjera počinitelja bila da eksplozija bude baš ovakva, naoko prijeteća a bez stvarnih rušiteljskih efekata. No u takvim slučajevima organizator ili počinitelj neizostavno se jave porukom vlastima ili javnosti u roku od nekoliko dana.
Prema viđenom na fotografijama posve je moguće da je upotrijebljen nekakav kontaktni upaljač, tip koji je najjednostavnije izvesti i improvizirati. Mnogo bolji rezultati postižu se daljinski aktiviranim upaljačem kojim se eksplozija izazove nekoliko sekundi prije nego što će lokomotiva doći na mjesto oštećenja pruge, kad se vlak više ne može zaustaviti, no taj pristup zahtijeva više znanja i nešto kompliciraniju organizaciju – što opet upućuje na diletantizam i nekakvoga bolesnog ekshibicionista.Hrvatska je imala sreću da je gotovo posve izbjegla biti meta klasičnogterorizma, unatoč ratovima, politič-kim i etničkim tenzijama i dosta nezahvalnoj poziciji na putovima kojima su se za vrijeme balkanskih oružanih sukoba prebacivani oružje, droga i ilegalci. Za sada nema naznaka da bi iz bilo kojeg razloga mogla postati atraktivna teroristima. Jedan od osnovnih ciljeva terorizma, osim same fizičke ugroze i uništenja i stvaranja nesigurnosti, jest i propaganda. U Europi ima mnogo dostupnih potencijalnih ciljeva u državama u kojima iz niza razloga svaka bomba medijski i politički odjekuje mnogo jače nego u nekakvoj maloj i zabačenoj Hrvatskoj a potencijalni teroristi iz regije više bi pažnje polučili izazivajući strah i paniku u svojim državama nego izvozeći ga u Hrvatsku.
Uostalom, poznato je da je u Hrvatskoj mnogo više posve nevinih ljudi poginulo u raznim mafijaškim obračunima nego u terorističkim aktima. Ipak, podsusedska eksplozija ne upućuje na klasični kriminal.Osim činjenice da je nešto jako puklo praktično usred glavnoga grada, zabrinjavajuća je i reakcija policije. Objavljeno je da je blokirano i izolirano široko područje, željeznički promet cijele Hrvatske prema zapadu u prekidu je pola dana, ključna kucavica Zagreba, Avenija Bolonja, zatvorena je za promet, stotine policajaca su na mjestu eksplozije, unutar zaštitnih traka vide se inače preskupi i policiji posve neprimjereni Toyotini terenci… Po broju i ponašanju mupovaca na terenu reklo bi se da je u MUP-u ponovo (ili i dalje) na snazi politikantski i birokratski pristup gdje je najvažnije da svatko pokaže da je nešto radio i time zaštiti sebe i svoj položaj. Učinkovitost je, izgleda, tek na drugome mjestu.
Foto: Daniel Kasap/PIXSEL
Izvor: 21stoljece.hr