Skip to content

Kupanje u Opatiji i Puli, picigin u Splitu

opatija

Već tradicionalno na Novu godinu na opatijskoj plaži Slatina kupaju se kukali – kako Opatijci zovu galebove. Ove se godine u 11 stupnjeva hladno more spustilo sedam kukala odjevenih u Djedove Mrazove

Tu je atrakciju promatralo mnoštvo gostiju koji ovih dana borave u dvadesetak opatijskih hotela.

Ulazak u novu godinu kupanjem je obilježilo i tridesetak Puljana. Oni se se okupljaju već gotovo dva desetljeća prvoga dana nove godine na tradicionalnom kupanju na poznatome pulskom kupalištu Mornar. Kupači su u hladnome moru plivali zajedno nekoliko minuta i pjenušcem nazdravili te ujedno čestitali rođendan jednoj od najstarijih kupačica, 83-godišnjoj Almi Šešliji, koja je i pokrenula tradicionalno pulsko novogodišnje kupanje. Ona je novinarima ustvrdila kako se već više od dvadeset godina svakodnevno kupa u moru te kako vjeruje da je upravo cjelogodišnje kupanje pridonijelo njezinoj dugovječnosti. Temperatura mora je iznosila 12, a zraka 10 stupnjeva.

A na splitskim Bačvicama tradicionalno se igra picigin. Temperature zraka i mora bile su dovoljno visoke za hrabre kupače i piciginaše. Ta izvorna splitska igra nastala početkom dvadesetog stoljeća – lani je proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom. Prvu ovogodišnju lopticu piciginaši su bacili u posebnim morskim odijelima. (HRT)