Skip to content

Kulturnjaci u kolovozu na Korčuli

Festival "Šušur! Festival od riči", koji se od 11. do 15. kolovoza u organizaciji zagrebačke udruge Kulturne akcije "Kula" održava u Korčuli, predstavit će književnike, putopisce i pjesnike iz regije te korčulanske autore koji u svojim djelima progovaraju o putovanju i specifičnostima života na otoku
Kako se ističe u priopćenju koordinatora festivala, u specifičnom ambijentu stare gradske jezgre publici će se u Korčuli predstaviti književnici, putopisci i pjesnici iz regije koji u svojim djelima progovaraju o putovanju, odlasku i povratku te o svim specifičnostima života na otoku.
Osim priznatih i objavljivanih autora iz regije, na festivalu će se predstaviti i "živopisni korčulanski autori i kroničari koji će u svojim zanimljivim svjedočenjima" govoriti o bogatstvu kulturnog naslijeđa toga grada. Svoja će djela, među ostalima, predstaviti hrvatske spisateljice Olja Savičević-Ivančević, Ankica Tomić i Anela Borčić, pisac Muharem Bazdulj iz BiH, srbijanski dramaturg Jordan Cvetanović, pjesnici Mario Glavaš i Darko Šeparović, putopisac i novinar Marko Stričević te korčulanski autori Sanda Hančević, Duško Kalogjera, Ivica Duhović-Žaknić i drugi.
U sklopu festivala bit će predstavljen i regionalni umjetnički projekt "Laserski summit jeftine grafike", jedinstveni vizualni doživljaj koji "okuplja i promovira mlade kreativce iz područja dizajna, ilustracije i vizualnih komunikacija te uspostavlja novi koncept komunikacije sa širom publikom".
Festival donosi i četiri radionice od kojih su dvije namijenjene djeci. Slikarska radionica bit će posvećena ilustriranju priča Marka Pola, a radionica "Ričolov" potaknut će djecu na aktivno istraživanje korčulanskog dijalekta. Radionica ručno pravljenog papira namijenjena je sudionicma svih uzrasta, koji će se upoznati s tim procesom, a kulinarska će otkriti recepte čuvenih korčulanskih specijaliteta.
Festival je, kako se ističe u njegovoj najavi, "nastao iz dokolice i ćakule ljetnjih dana, zato što su beznadno zaljubljeni u Korčulu", a organizira ga skupina entuzijasta, zaljubljenika u taj grad iz cijele regije (Beograd, Split, Zagreb) u sklopu zagrebačke udruge Kulturne akcije "Kula" i u partnerstvu s Gradskom knjižnicom "Ivan Vidali" iz Korčule, Centrom za kulturu Korčula, korčulanskim Gradskim muzejom i gradom Korčulom. Svi su programi besplatni, a održavat će se na otvorenome, u uličicama i na trgovima stare gradske jezgre. 

Foto: Ljiljana Škugor
Izvor: Hina

Akademija-Art