Kubanski predsjednik Raul Castro dočekao je Papu  (Foto: AFP/PIXSELL)

Mali incident dogodio se uoči mise Benedikta XVI. na trgu (Plaza Antonio Maceo) kubanskog grada Santiago de Cube, kojoj je nazočio i kubanski predsjednik Raul Castro zajedno s oko 200.000 vjernika

Jedan se muškarac približio prostoru na kojem je bio postavljen oltar i počeo vikati protiv komunizma i za slobodu. Kubanska policija odmah ga je zaustavila.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi kazao je novinarima u papinoj pratnji da je događaj trajao minutu-dvije. Što se tiče prosvjeda tijekom papinih putovanja, Lombardi je kazao da “svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, ali pri tome ne smije ometati vjerski obred”.

Benedikt XVI. stigao je na Kubu iz Meksika u ponedjeljak u 21.30 sati (po europskom vremenu) te je u zračnoj luci održao pozdravni govor. Nakon toga je u povodu 400. obljetnice pronalaska slike Djevice Milosrđa od Cobre (Virgen de la Caridad del Cobre), koja je zaštitnica Kube, održao svečanu misu na Trgu Antonio Maceo grada Santiago de Cube.

Papa danas prije odlaska u Havanu pohodi Gospino svetište. U Havani će otići u kurtoazni posjet kubanskom predsjedniku Raulu Castru, a zatim će se sastati s kubanskim biskupima. Počelo se govoriti da bi se Benedikt XVI. u Havani mogao sastati i s venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom koji je na Kubi zbog liječenja. Lombardi je, međutim, novinarima kazao da “papinoj pratnji nije stigao nikakav zahtjev za osobnu audijenciju predsjednika Chaveza. Dakako, ako će Chavez htjeti nazočiti misi u Havani, to je slobodan učiniti”.
Susret između Benedikta XVI. i oca kubanske revolucije Fidela Castra je gotovo siguran i do njega će doći u srijedu. Ima i onih koji pretpostavljaju kako će papa saslušati ispovijest Castra i dati mu pričest. Ako će i doći do tog čina, on će ostati kubanskom “državnom tajnom”. Podsjetimo kako je Fidel Castru pohađao jezuitske škole.
U homiliji tijekom mise u noći između ponedjeljka i utorka po europskom vremenu u Santiago de Cubi Benedikt XVI. poručio je kubanskim katolicima da se trebaju zauzeti da s “oružjem mira, oprosta i razumijevanja stvore otvoreno i obnovljeno društvo koje će biti bolje, dostojno čovjeka, koje će bolje odražavati Božju dobrotu”.
Kakvo je zdravstveno stanje Benedikta XVI. na tom njegovu 23. putovanju izvan Italije? Lombardi je kazao da je “papa dobro i u Meksiku je bio u odličnoj formi. Tijekom mise u Santiago de Cubi možda je izgledao umorno, ali to je zbog putovanja iz Meksika na Kubu”. Papa je bio iznenađen, rekao je Lombardi, tolikim brojem osoba koje su pratile misno slavlje.

Izvor: Silvije Tomašević / Vecernji.hr

Akadmija-Art