Ksenija Talijančić – Maštoviti pristup pejsažu

Galerija Bernardo Bernardi, Pučko otvoreno učilište, Ul. grada Vukovara 68, Zagreb
Ksenija Talijančić
Maštoviti pristup pejsažu
d 18. 04. (u 19.00 sati) do 07. 05. 2011.

Pogledajte galeriju radova!

Izložbu otvara književnik i likovni kritičar Josip Palada

Maštoviti pristup pejsažu

Na ovom rasteru ili setu od dvadesetak pejsažnih uradaka, slikarica Ksenija Talijančić nam nudi poetski gartlik svojih čežnji i snova. Naoko vizuelan pejsaž (nastao izravnim promatranjem prirode), slikarica nam gotovo nesvjesno (zavedena plamsajima kolorita i nježnom maštom svilenaste poetike) podastire maštoviti pejsaž, stvoren kombiniranjem elemenata vizuelnog pejsaža. Ako još pridodamo teorijsku natuknicu: Pejsaž je u svojoj osnovi slika duha svoga autora i epohe u kojoj autor-ica živi, razbistrit će nam se sva ta pokazanost: pastoralnog, sjetnog, idiličnog, ravnovjesnog, poetiziranog, ali i koloristički senzacionalnog prikaza na ovim slikama.

Na svakoj slici ponaosob ona pabirči tananu ljepotu ugledanja i kombinira ljupki pušlek duhovnosti i elementarne ljepolikosti, kako bi cjelovitošću izložbe pokazala svoje likovne dosege, kao bazični interes promišljanja o čudu figuracije i figurativnog (drvo, kuća, potok, more, voda, kamen, bregi, cvjetanje, planine, oblaci i ogledanje nestvarnog u stvarnom, mostovi prošlosti, mostovi osmjeha i td.)

Umjetnica nam stvarni svijet razlaže u nestvarni i obratno, a to znači stvaralački situira neponovljiv svoj svijet ugođajnosti. Predložak je ugledanje, a uradak (slika) se pokazuje kao konačna uljepšana produhovljena kompleksna portretska likovnost ne pejsaža nego zamišljaja.

Iako joj je ovo tek četvrta samostalna izložba, umjetnica je daleko otkoračala od svojih početaka i formirala se u samosvjesnog prepoznatljivog likovnog izričajnika, par ekselans.

Specijalizirala je pristup dijelu i koloru zaokruživši svoj likovni pogled i stav naslikavši prepoznatljivu sebe.
Ove slike nadopunjuju maštoviti nazivi i iracionalnost poznate ljepote.
Josip Palada, književnik

Ksenija Talijančić rođena je u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju i Pravni fakultet. Do sada je imala tri samostalne izložbe, sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, te likovnim kolonijama humanitarnog karaktera. Članica je Likovnog društva Moslavački krug iz Popovače, Humana Art iz Zagreba, Hrvatskog likovnog društva iz Zagreba (HLD), Ama Art – Udruge likovnih umjetnika amatera iz Zagreba, Društva genija današnjice (DGD), Udruge „Štagalj“ iz Kostanja, te suradnik Akademije Art. Od 2009. godine redovito pohađa likovnu radionicu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, pod umjetničkim vodstvom profesora Dubravka Lepeja. Živi i radi u Zagrebu.
e-mail: ksenija.talijancic2@zg.t-com.hr

Akademija-Art.hr
08.04.2011.