Kruno Bošnjak u Karlovcu nudi Lica, figure i surete

Uz 39. zimsku likovnu radionicu ZILIK


Kruno Bošnjak u Karlovcu nudi Lica, figure i surete

Program 39. zimske likovne radionice ZILIK 2012. vrlo je bogat, a iz tog  karlovačkog obilja izvaja se svojom snagom posebno izložba skulptura Krune Bošnjaka.

Pogledajte fotografije s otvorenja 39. Zilika autorice Ive Lulić!

Najprije još nekoliko riječi o ZILIK-u: organizator je Dom za djecu Vladimir Nazor, Karlovac, ravnateljica je dr.sc. Maja Vučinić Knežević, voditeljica programa  Suzana Rupčić, a izbornik Nikola Albaneže.


Kolonija u Karlovcu traje od 23. do 27. siječnja. Prvoga dana sve počinje u 10 sati otvorenjem Malog ZILIK-a, a u 19 sati na redu je Svečano otvorenje 39. Zimske likovne kolonije i otvorenje izložbe skulptura Krune Bošnjaka i to u desnoj bočnoj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom, Domobranska 1, u Karlovcu.

Iz obimnog popisa osoba od Boškovićevih 37 skulptorskih radova izvojimo neke: Ivan Aralica, Bruno Bušć, Jure Kaštelan, Ivan Meštrović, Georgije Paro, Ivan Raos, Fabijan Šovagović, Tin Ujević, Ranko marinković… a zatim slijede portreti djece.

Uz otvorenje izložbe skulptura Krune Bošnjaka donosimo dio predgovoraNikole Albanežea naslovljenog "Susret u tri čina" tj. Lica, figure – susreti. On kaže:
– Mnoge su pohvale rukopisu slikara izrečene, daleko manje rukopisu kipara. O rukopisu Krune Bošnjaka valjalo bi koju reći. Svojim dlanovima, jagodicama prstiju, zamahom i blagim dodirom, ponekad nožem ili kojom drugom alatkom, kipar modelira, dodaje i oduzima.


iza kuće stijena // što dotiče nebo. // Tvoje lice modelirano
isklesana pleća, // i uspravan hod.

Zar ovih par stihova – ujedno primjer jezičnih preokupacija našega likovnog umjetnika – ne pokazuju slutnju prizora, naznaku portreta … Ta neprolazna prolaznost čovjeka čija je najdublja odlika smrtnost, kako u filmu „Zaustavljeni gosti“ (o Kruni Bošnjaku, njegovim modelima i ujedno prijateljima te o njegovu radu) govori pjesnik Jure Kaštelan, u djelu Krune Bošnjaka dobila je sjajnoga tumača toga trajnoga ljudskoga stanja i njegove sudbine. – ističe Nikola Albaneže.

A Kruno Bošnjak rođen je 1936. godine u Lovreću kraj Imotskoga. Školu Primijenjene umjetnosti završio je u Zagrebu, a potom diplomirao kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Bio je suradnik majstorske radionice prof. Frane kršinića. Umirovljen je 2000. godine kao redoviti profesor ALU, izlagao je a 15-ak samostalnih izložbi i velikom nizu skupnih, radovi su mu u mnogim galerijama, institucijama, privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Autor je i velikog broja spomenika.

Tekst i foto: Nives Gajdobranski

Akademija-Art.hr