Krk – Petar Đakulović: Poetika svakodnevice

 
Galerija Decumanus, Grad Krk

Petar Đakulović
Poetika svakodnevice

od 11. 05. 2012. (u 21.00 sat)
 
Otvorenje izložbe slika Petra Đakulovića, naziva "Poetika svakodnevice", održati će se 11. svibnja 2012. u krčkoj Galeriji Decumanus s početkom u 21.00 sat. Izložbu organizira Centar za kulturu Grada Krka.

Pogledajte galeriju radova!

Pop art danas

Vratimo se na trenutak vremenu kada su nebrojene segmente popularne kulture, odosno više ili manje sliko­pisnu svakodnevicu, početkom druge polovice prošlog stoljeća bilježili neki od velikana još jednom  revitilizirane figurativne liko­vnosti. Bio je to agresivan početak anti-ikonoklazma koji će uskoro trijumfirati u svojoj socrealističkoj, a ujedno i hiperrealističkoj maniri: prvi uzdižući ljevičarske ideale, a drugi jasno demonstrirajući snagu kapitala, kasnije njezinu otužnu neodrživost. Đakulovićeve figu­racije, ako se prelista takva postmodernistička slikarska tradicija, postaju posve razumljive, jer u njegovu slučaju izdvojili smo, Gom­brichovim riječnikom sugerirano, “shemu”. Naime, prepoznavanje i stvaranje, kako nas ovaj poznati antihistoricist uči, nisu isto, a da bismo nešto uopće mogli stvoriti, u odnosu na prepoznati, mo­ramo posjedovati razrađen sustav dogovorenih konceptualnih znakova. Ako tako posložimo stvari, postaje nam jasno da bogatu paletu svojih “shema” Đakulović crpi iz evoluiranog popartističkog nasljeđa dajući još jednom priznanje onom svakodnevnom, sve­prisutnom, hiperrealnom. No svakodnevnica je bitno izmijenila svoje konture ukoliko se i one u međuvremenu nisu posve ra­sule. Jasnoća i slatka banalnost tako su ustuknule pred naletom fantastičnog (jer fantastično postaje realnije od samog realnog) kako bi se što vjernije ocrtalo opće urušavanje. Međutim, ono što i nadalje ostaje isto, ili barem slično, nedvojebeno je smisao za humor/ironiju, i to uglavnom kao reakcija na sveprisutan ap­surd. No, to nije čitava geneza. U Đakulovićevim slikama, osim one popularne nazire se upliv još jedne poznate tradicije. One nadrealističke. Odnos popularnog, realnog i hiperrealnog, te nadrealnog više je nego specifičan, a kao takav snažno eksploati­ran… … (Igor Gržetić)

Petar Đakulović rođen je 1980. u Rijeci. Prve ozbiljnije crtačke korake radi 1997. uz pratnju Tatjane Kostanjević u njezinoj radionici da bi nakon završene gimnazije kratko skrenuo sa svog umjetničkoga puta završivši Tehnički fakultet. Godine 2009. završava i Accademia di belle arti di Venezia, smijer slikarstvo u klasi profesora Carla Di Raca. Izlagao je samostalno i grupno, te je dobitnik nekolicine nagrada. Živi i radi u Rijeci.

Akademija-Art