Krije li računalo tajnu ubojstva u zagrebačkom Španskom?

Dok je obitelj danas pokapala Hrvoja Turibaka, uspješnog zagrebačkog studenta ubijenog u subotu u stanu u Ulici Drage Gervaisa, gdje je živio s roditeljima i bratom, istražitelji su se hvatali za slamku
Nakon što im je naoko propala teza da ga je ubio bratTomislav, koji je zbog te sumnje bio i pritvoren pa pušten, ali je za policiju ostao glavni osumnjičenik, računalni su forenzičari u potrazi za mogućim dokazima koji bi potkrijepili njihovu sumnju pretraživali Tomislavovoračunalo.
 
Otisak papuče
Tijelo Hrvoja Turibaka nađeno je u subotu poslijepodne. Mrtvog Hrvoja, odjevenog samo u donje rublje, u stanu je pronašao Tomislav koji je došao do susjede i rekao da zove policiju. Na tijelu koje je ležalo u lokvi krvi pronađene su dvije ubodne rane, jedna na grudima i jedna na vratu.
Oružje nije pronađeno. Na vratima nije bilo tragova provale. Pokraj tijela je nađen krvavi otisak papuče, no papuča nije pronađena. Ništa u stanu nije ukradeno. To su nesporne činjenice, a priča o ubojstvu odavde se grana u nekoliko verzija.
“On je kriv sto posto. Zašto? Pa tko bi drugi mogao biti? Jednostavno nema nikoga drugoga u priči”. Tom su rečenicom proteklih dana u neformalnim razgovorima neki istražitelji objašnjavali zašto smatraju da iza Hrvojeva ubojstva stoji dvije godine mlađi brat Tomislav.
Slučaj se odmah nakon informacije o Tomislavovu privođenju na obavijesni razgovor i njegovu uhićenju činio kao školski primjer ubojstva koje će brzo biti riješeno. Istražitelji su već nakon prvih nekoliko sati istrage zaključili – ubojica je brat.

Još sigurniji u svoje zaključke bili su nakon što je Tomislav odbio poligrafsko testiranje te se branio šutnjom. Nakon istrage policajci sumnje stavljaju i u formalnopravni oblik: podnose kaznenu prijavu protiv Tomislava zbog teškoga ubojstva te ga prepraćuju u pritvor.

Time u procesnom smislu završava posao policije jer se osumnjičenika predaje u ruke pravosuđa. No, moguće pukotine u policijskoj verziji događaja pojavile su se u ponedjeljak, kad tužiteljstvo od policije traži dodatne dokaze.
Od suca istrage traži se produljenje pritvora za dodatnih 48 sati radi dodatnoga prikupljanja dokaza, što im sudac odobrava. No, kola im u utorak dalje kreću nizbrdo.
 
Iznenadni dokaz
Budući da još nije otkriveno oružje, istražitelji izuzimaju kuhinjske noževe. Isto tako, policajci dovode vodoinstalatera da rastavi odvode u kupaonici i kuhinji jer postoji sumnja da je ubojica oprao ruke nakon ubojstva, što bi u sifonu ostavilo tragove krvi. Međutim, takvih tragova nema. Pretražuje se i osobno računalo Tomislava Turibaka, no za sada nema novog iznenadnog dokaza.
Za policiju je najspornije vrijeme. Sa sigurnošću je utvrđeno da je Hrvoje ubijen u subotu između 13.30 i 14.55 sati. Roditelji su izašli oko 13.30 sati ostavivši sinove same u stanu. U 14.55 sati DUZS je na broj 112 zaprimio poziv susjede koja javlja da jeTomislav Turibak pronašao tijelo brata. Što se događalo unutar 85 minuta, ostaje samo nagađanje. Policija je utvrdila da su roditelji platili parkirnu kartu kod Tehničkoga muzeja u 13.47 sati, no što se događalo u stanu? Tomislav Turibak je na obavijesnom razgovoru ispričao kako je krenuo na rolanje do Jaruna i natrag te da je pronašao mrtvog brata kad se vratio.
 
Sporno vrijeme
U 13.57 Turibaka je snimila nadzorna kamera hotela Antunović kako se rola u smjeru Jaruna. U 14.21 ponovno su ga snimile kamere na Vrbanima, a navodno se i dalje kretao prema Jarunu. U 14.38 ponovno ga snima ista kamera kod Antunovića, ali sada na putu natrag.
Dok snimke potkrepljuju Turibakove tvrdnje da je bio na rolanju, policiji se neki intervali čine sumnjivima. Prije svega ih brine razmak od 41 minute između njegova dva prolaza pokraj hotela Antunović, a u kojemu je napravio put do Jarunskoga jezera, gdje se još dodatno rolao, odmorio na tribini i vratio natrag.
Usprkos sumnjama da je riječ o prekratkom vremenu za takvo što, daljnje preciziranje tog perioda nije bilo moguće dobiti jer je Turibak odbijao odgovarati na pitanja. No, i nakon puštanja iz pritvora policija Tomislava Turibaka smatra glavnim osumnjičenikom.

Foto: Bruno Konjević/CROPIX
Izvor: Marin Dešković/Vecernji.hr

Akademija-Art