Krenuo MasterCard Brod knjižara – Brod kulture prvi

Plovidba pod zastavom „Ambasadora kulturnog turizma i mira“
MasterCard Brod knjižara-Brod kulture isplovio jr sa Krka 28. srpnja pod zastavom Ambasadora kulturnog turizma i mira na četrnaestodnevnu turneju jadranskim morem. Brod je zaplovio iz Krka odakle nastavlja turneju po sljedećim gradovima: Senj (29.7.), Rab (30.7.), Pag (31.7.), Starigrad Paklenica (1.8.), Vir (2.8.), Sv. Filip i Jakov (3.8.),Šibenik (4.8.), Marina (5.8.),Trogir (6.8.),Vis (7.8.), Postira (8.8.),Jelsa (9.8.), Makarska (10.8.).
To je jedan od najatraktivnijih ljetnih kulturno-turističkih projekata koji promovira književnost, glumu, glazbu i kazalište. Titulu i počasni naslov Ambasadora kulturnog turizma i mira ovaj je projekt zaslužio zbog svoje posebnosti i originalnosti, a dodijelio mu ga je Međunarodni institut za promidžbu mira kroz turizam (IIPT) sa sjedištem u Vermontu (S.A.D.) koji djeluje pod pokroviteljstvom UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO) već 25 godina. U glavnoj krčkoj luci sporazum o suradnji potpisala je, u ime predsjednika Instituta gospodina Louisa D’Amorea, ravnateljica razvoja i događaja iz podružnice Instituta za Europu iz Velike Britanije, Snježana Richter. Uz folklorni ansambl Linđo, koji nosi titulu „Ambasadora mira“ dodijeljenu od strane istog Međunarodnog instituta, Brod kulture može se pohvaliti da je prvi morem pronio veliku zastavu za promicanje kulturnog turizma i mira u turizmu.
„Ponosi smo što je Brod kulture prepoznat kao originalan, jedinstven i vrijedan projekt od strane ovog velikog Međunarodnog instituta, te je upravo zbog toga zaslužio ovu važnu i značajnu titulu. Naslov „Ambasadora kulturnog turizma i mira“ značajan je ne samo zbog projekta kao takvog, već i zbog sveukupnog doprinosa turizmu naše zemlje. Lijepo je kad strani turisti koji dolaze i oni koji tek planiraju izabrati Hrvatsku kao destinaciju za odmor znaju da se ovdje promiče mir“, rekao je Igor Gerenčer, organizator projekta.
„Iznimna titula „Ambasadora kulturnog turizma i mira“ od velike je važnosti za MasterCard Brod knjižaru – brod kulture, željela bih čestitati timu koji je pokrenuo i kontinuirano unaprjeđuje sadržaje i koncept Broda knjižare. Stojimo iza ovog projekta, a nadamo se kako su pred nama brojne buduće godine uspješne plovidbe“,  ovom je prigodom izjavila Aleksandra Babić, MasterCard Europe voditeljica marketinga i odnosa s javnošću za Hrvatsku i Sloveniju.
U povodu šeste obljetnice ovog projekta, na svečanoj kapetanskoj večeri na Brodu, okupili su se brojni uglednici iz svijeta kulture i predstavili bogati kulturno-umjetnički program: od 28. srpnja do 10. kolovoza na Brodu će, uz poznata hrvatska književna imena, ploviti i slovenski književnici koji će predstavljati pisanu kulturu Republike Slovenije – prve zemlje partnera kojom ovaj projekt otvara nova vrata u povezivanju pisaca Europe s Hrvatskom. U ime Republike Slovenije predstavit će se Barbara Korun, Vida Mokrin Pauer, Ana Pepelnik, Cvetka Bevc, Tatjana Pregl Kobe i Andrej Detela, a od hrvatskih književnika gostovat će Irena Lukšić, Sanja Lovrenčić, Julijana Matanović, Ivana Šojat Kuči, Darija Žilić, Lana Derkač, Tomica Šćavina, Božica Brkan, Lidija Dujić, Marijana Perinić, Davor Šalat, Bogdan Arnautović, Ludwig Bauer, Dražen Katunarić, Zdravko Odorčić.
Poseban gost Broda ove godine bit će karikaturist svjetskog ugleda Miroslav Gerenčer Gero čije karikature se nalaze u brojnim svjetskim muzejima, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Publika će ispred Broda moći pogledati izložbu portretne karikature ovog vrhunskog majstora karikature, a Gero će portretirati pisce koji se nalaze na brodu i ovjekovječiti turneju.

Dodatna ponuda: MORE POETRY BOX, predstava  „Ronilac Bisera“

Ove godine je za djecu je organizirana besplatna edukativna i kreativna radionica MORE, a novost je i interaktivni performans POETRY BOX koji će se odvijati svaki dan ispred broda. Ideja je da slučajni prolaznici uključuju stroj za izvođenje poezije, zastanu i slušaju stihove koje su odabrali. Izvođačice Ivana Marijančić i Ljiljana Kirin pokreću se iz kipova i izvode odabrane stihove na 4 svjetska jezika! 
Ludwig Bauer, jedan od najuglednijih hrvatskih književnika i predsjednik Programskog savjeta  Broda Knjižare – Broda kulture, koji također plovi brodom, izjavio je u tim povodom: "Od samih početaka svjesni smo važnosti kulturnog turizma kao jedne od najznačajnijih komponenti za unaprjeđenje ove gospodarske grane, toliko važne danas za Hrvatsku. Ali isto tako sve vrijeme bili smo svjesni da svojom izložbom knjiga i kulturnim programima koje nudimo na širokoj skali unapređujemo bitne ljudske vrijednosti poput međusobnog razumijevanja različitih kulturnih tradicija te možda više nego i jedna druga kulturna manifestacija na Jadranu unaprjeđujemo poštovanje različitosti i tolerancije, kako unutar Hrvatske i u neposrednom okruženju, tako i šire – među drugim narodima. Časna titula Ambasadora kulturnog turizma i mira predstavlja potvrdu i afirmaciju onoga što smo do sada činili i poticaj za unapređenje i proširenje svih takvih aktivnosti u našem budućem djelovanju."

„Ronilac Bisera“
kazališna je predstava, autorski projekt mladih hrvatskih lutkarica Morane Dolenc i Sanje Milardović – s lutkama i scenografijom koju potpisuje Drago Dolenc te glazbom Nenada Brkića – inspiriran istoimenom bajkom Ludwiga Bauera – o Žicu, posljednjem roniocu bisera na našem moru. Predstava je besplatna za publiku.
Najmlađi će uživati u igrokazu KUTAK ZA LUTAK (igrokaz – basnokaz) , a djeca će pomagati pripovjedaču – lutki Papigi te izravno glumiti i posuđivati glasove…
Na Brodu knjižari plovi i pobjednica trećeg natječaja za najbolju kratku priču, Silvija Šesto koja zajedno s urednicima zbirke 20 + 1 najbolja priča za ljeto 2012., Ludwigom Bauerom i dr. sc. Lidijom Dujić predstavlja najbolje kratke priče koje se u njoj nalaze. Javnosti će se također imati priliku predstaviti i ostalih 20 autora čije su priče objavljene u zbirci. Ovogodišnji program obogaćen je i gostovanjem mladih glazbenika pod nazivom Trnje Live Acoustic, a nude glazbu na akustičnim gitarama, usnoj harmonici i udaraljkama.

I ovo ljeto Brod knjižara obogatit će ljetni turistički sadržaj odličnim kulturnim programom!

Nives Gajdobranski

Akademija-Art