Krapinske Toplice – Josip Rubes: Apstraktne slike

Josip Rubes izlaže apstraktne slike u Krapinskim Toplicama

U izložbenom prostoru Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, od 25. rujna izlaže domaći slikar i liječnik Josip Rubes. Autor se prezentira s 15-tak radova apstraktnog stila u tehnici ulja na platnu.

Pogledajte galeriju radova!

Na dosadašnjim izložbama Rubes se predstavljao kao slikar pejsaža, motiva potaknutih pitoresknošću Zagorja. U uprizorenjima ljepote krajolika Rubes se prepušta širini prostora, nalazi zanimljive zakutke, oblikujući karakteristične brežuljke i udoline svojom mjerom stilizacije. U emotivnoj posvojenosti pejsaža nalazi sklad između poštivanja realističnog i reduciranosti forme. Rubes je dosegao uvjerljivost izgleda pejsažne posebnosti služeći se najčešće tehnikom pastela. Stvarajući u tragu klasične estetike Rubes se priklonio poetskom realizmu. Rubes je u varijacijama na tu temu, bogatstvom kompozicijskih rješenja, pokazao izuzetnu maštovitost. Radikalni stilski iskorak dogodio se Rubesovim nedavnim izložbenim istupom. Motiv je nestao i Rubes je ušao u prostor apstraktne slike. U različitosti dvaju izraza ipak postoje dodirne točke, prvenstveno u ritmičkoj uravnoteženosti fragmenata i osjećaju za red. Ipak, u novom ciklusu gesta je slobodnija, a boja dovedena do kolorističkog krika. Dinamička površina izuzetno bogate strukture oblikovana je akcijom ruke nad platnom, pristupu svojstvenom akcionom slikarstvu. Neočekivani Rubesov dijalog s intenzivnom bojom pokazao se ne samo uspješnim izletom već vidom likovne autentičnosti, znaka zrelosti u traženju vlastite slikarske vokacije.

Stanko Špoljarić, prof. (2009.)

Josip Rubes, slikar i liječnik, rođen 1942. godine u Jastrebarskom. Školovao se u Zagrebu gdje je završio Medicinski fakultet i specijalizaciju iz interne medicine. Crta i slika od rane mladosti. U Zagrebu je pohađao tečajeve slikarstva. Od 1972. godine živi u Krapinskim Toplicama, u slikovitom Hrvatskom Zagorju, poznatim po termalnim izvorima vode. Inspiriran ljepotom tog dijela Hrvatske, intenzivno slika krajolike, pretežno u tehnici suhog pastela te je stvorio opus od preko 1000 slika. Zadnjih 5 godina slika apstraktnim stilom i koristi se tehnikom action paiting. Imao je preko 50 samostalnih izložbi i sudjelovao na preko 300 skupnih.

Akademija-Art.hr
30.09.2011.