Koprodukcijski projekt „Ideš dalje” u ZKM-u


Rene Medvešek

Dana 17. siječnja na redu je nova premijera u Zagrebačkom kazalištu mladih, a to je drama za mlade "Ideš dalje" austrijskog pisca, glumca i redatelja Holgera Schobera

Tema je  namijenjena onima od 12 do 18 godina, vezana je uz  pitanje kako talent show utječe na tinejdžere, a predstavu režira Renea Medvešek.

Ova je predstava dio međunarodnog koprodukcijskog projekta triju europskih kazališta – Deutsches Theatera iz Berlina, Teatra Due iz Parme i ZKM-a, u sklopu kojega će biti postavljene ukupno tri predstave rađene prema istom Schoberovu tekstu u režiji troje redatelja iz Njemačke, Italije i Hrvatske. Predstave će biti izvođene na festivalima koji će se održati u svibnju u Zagrebu, u lipnju u Berlinu te u studenome u Parmi.
Nakana ovog projekta je predstaviti publici sveprisutnu "pomamu" mladih za sudjelovanjem na raznim talent-šouovima, te kako to sudjelovanje utječe na razvoj njihovih sosobnosti. Postavlja se pitanje "koliko daleko mladi čovjek mora ići kako bi ispunio svoj san i postao ‘zvijezda’".
U predstavi dvoje mladih protagonista, Nives i Luka, koje glume Barbara Prpić i Petar Leventić, snimaju dokumentarni film. Oboje dijele strast prema glazbi i oboje su sudjelovali u popularnom talent šou "Hrvatska traži zvijezdu", omiljenom diljem Europe. Luka, kojemu su se svi rugali zbog "njegove duge kose i gitare" kao i Nives, traže svoj put na "zvjezdanom" nebu. U ZKM-u ovako najavljuju predstavu: "Kroz tipične mladenačke situacije uspona i padova, oni opisuju svoj početni zanos i na kraju bivaju svjesni činjenice da su samo dio jednog velikog businessa. Kroz ovu predstavu mladi mogu sagledati i onu drugu stranu – kad od zvijezde postaneš posve običan".