Koprivnica – Izložba radova iz Zbirke Mije Kovačića

Galerija Koprivnica, Zrinski trg 9, Koprivnica
Izložba radova
Iz Zbirke Mije Kovačića
od 14. o4. do 15. 05. 2011.

U Galeriji Koprivnica, u Koprivnici, 14. travnja otvara se izložba radova iz zbirke slikara naive Mije Kovačića. Izložena su djela koja su naslikali: Menci Clement Crnčić, Oton Iveković, Jozo Bužan, Franjo Viktor Šignjar, Tomislav Krizman, Ljubo Babić, Jerolim Miše, Bogumil Car, Vladimir Filakovac, Zlatko Šulentić, Vladimir Kirin, Vilko Gecan, Vilko Šeferov, Krsto Hegedušić, Ivan Generalić, Ivan Rabuzin, Edo Murtić.

Kolekcionarstvo Mije Kovačića počelo je sedamdesetih godina 20. stoljeća, nekako u vrijeme prvih velikih samostalnih izložbi u inozemstvu i procvata tržišta naivne umjetnosti. Osim što predstavlja jedinstven kulturni sadržaj, zbirka otkriva Kovačićeve afinitete za određena umjetnička razdoblja, teme i stilove, a Miju Kovačića predstavlja kao sakupljača visokih prohtjeva koji je svoju zbirku umjetnina promatrao i prikupljao iz pozicije slikara hrvatske naivne umjetnosti koji je i sam, vlastitim radovima obogatio umjetničku baštinu Hrvatske. Doticaji i suradnja s brojnim galeristima koji su izlagali i plasirali slike Mije Kovačića, kontakti s brojnim muzejima i galerijama u Hrvatskoj i svijetu, upoznavanje s europskim tržištem umjetnina, antikvarijatima i aukcijskim kućama kojih u Hrvatskoj nije bilo, a prije svega znatiželja i začudnost, fascinacija ljepotom i radovima dugih umjetnika, temelji su na kojima je u Gornjoj Šumi stvorena vrijedna zbirka umjetnina koja se po prvi put može razgledati u Galeriji Koprivnica do 15.05.2011. godine.

Izložba govori i o nastojanju Muzeja grada Koprivnice da afirmira zaštitu i očuvanje kulturne baštine u privatnim zbirkama koje čine nezaobilazni dio kulturno-povijesne baštine hrvatskog naroda. Koncipirana kao informativna prezentacija katalogiziranog umjetničkog inventara prikupljenog u drugoj polovici 20. stoljeća, sa stručno provjerenim atribucijama, tehnološkim i povijesnim činjenicama, izložba govori o osobnom afinitetu Mije Kovačića prema određenoj likovnoj poetici. Materijalne mogućnosti sakupljača, sklonosti i osobna estetska procjena Mije Kovačića one su vrijednosne činjenice koje će se posebno odraziti na odabir majstora hrvatske i srednjoeuropske moderne i recentne umjetnosti. Radi se o umjetničkim ostvarenjima visoke vrijednosti, a posebnost zbirke čine portreti autora kao što su Ljubo Babić, Jerolim Miše ili Krsto Hegedušić.

Draženka Jalšić Ernečić, ravnateljica Muzeja grada Koprivnice

Akademija-Art.hr
14.04.2011.