Skip to content

Koncerti u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu (i Đakovu)


 

Jedinstvene Minika Leskovar zablistala u regionalnom ciklusu Zagrebačke filharmonije

 

ZAGREB – Ako u repertoaru sjajne hrvatske violončelistice Monike Leskovar postoji neko djelo "od posebnog značaja", onda su to bez ikakve sumnje slavne Varijacije na rokoko temu ruskoga majstora Petra Iljiča Čajkovskog. Ovo remekdjelo izvodila je često uz najveće orkestre i dirigente, a i izvedba u petak 18.5. bila je – kao što se moglo i očekivati – izvedba na jedinstveni "by Monika" način!

Fotografija iznad: U Beogradu

Tako je nakon američke pijanističke zvijezde Andrewa von Oeyena, slavnog ruskog virtuoza Andreja Gavrilova i uglednoga njemačkog pijanista Andreasa Boydea, s uspjehom nastavljen ove sezone pokrenuti Regionalni ciklus "Točka – Tačka – Pika" koji Zagrebačka filharmonija realizira u suradnji s filharmonijskim orkestrima Beograda i Ljubljane. Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnao je veliki ruski maestro Dmitrij Kitajenko, umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije, a na programu su se uz Čajkovskog našle poletna i osunčana Talijanska simfonija Felixa Mendelssohna Bartholdyja te blještavi La valse Mauricea Ravela.


Zagreb

Koncertu u Zagrebu nazočili su šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, slovenski veleposlanik Vojko Volk te predstavnici Veleposlanstva Srbije u RH.

Samo dan ranije, u četvrtak 17.5. Zagrebačka filharmonija s istim programom gostovala je u Ljubljani. Koncert u Dvorani Marjana Kozine uz veleposlanika RH pratili su veleposlanici Italije, BiH, Švicarske, Litve, Egipta, Cipra i Indije, a od istaknutijih gostiju bili su tu i France Arhar (predsjednik uprave UniCredit banke), Ivo Vajgl (bivši slovenski ministar vanjskih poslova, sadašnji zastupnik u Europskom parlamentu), Andreja Rihter (bivša ministrica za kulturu i zastupnica u Slovenskom parlamentu), Božo Dimnik (lobist i predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva), Andrejka Grlić (državna tržna inspektorica), predstavnici Dukata i Kraša i mnogi drugi.


Ljubljana

Dan nakon Zagreba i publika Beograda dobila je priliku uživati u atraktivnom programu koji su priredili maestro Kitajenko i Zagrebački filharmoničari, posebno zbog toga što je Zagrebačka filharmonija gostovala nakon punih trideset godina. A koncert u Beogradu među ostalim pratili su američka veleposlanica u Srbiji Mary Warlick, američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley te hrvatski veleposlanik u Srbiji Željko Kuprešak.


Beograd 19.05. Ravnatelji Puljić i Tasovac sa Veleposlanicima SAD-a u Hrv. i Srbiji

Po povratku u Hrvatsku, u nedjelju 20.5. Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Saše Britvića i uz Moniku Leskovar kao solisticu održala je koncert i na Strossmayerovim danima u Đakovačkoj katedrali u povodu Dana Grada Đakova.


Dolazak ZGF poslije 30 godina u Beograd

Regionalni ciklus nastavlja se u ponedjeljak 28.5. kada ruski pijanist Aleksej Volodin uz Beogradske filharmoničare izvodi Treći klavirski koncert Sergeja Rahmanjinova, a već sljedećeg petka 25.5. u Zagreb stiže još jedan slavni ruski pijanist – Boris Berezovski u Koncertu za klavir Arama Hačaturjana


Zagreb 18.05., ravnatelj ZGF M.Puljić i šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren

Mirjana Ljubičić

Akademija-Art