Koncert za život: sjećanje na Anu Rukavinu i M. Šuteja


Mrsić, Bandić, Opačić, Rukavina, Josipović, Leto, Stazić, Mavrić, Puljić i Jakovina

Posjetitelji „Koncerta za život“ uživajući u Rock Classic programu podržali rad Zaklade Ana Rukavina

 
Sav novac prikupljen prodajom karata namijenjen je daljnjim aktivnostima Zaklade Ana Rukavina
 
U utorak, 27.03.2012.g. u punoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog,  Zagrebačka filharmonija za Zakladu Ana Rukavina, održala je tradicionalni Koncert za život u sjećanje na  preminulu Anu koja bi  upravo danas proslavila 35. rođendan te  u spomen i sjećanje na velikog maestra Vjekoslava Šuteja preminulog od iste bolesti.

Marija Rukavina, majka preminule Ane te ravnatelj Zagrebačke filharmonije g. Miljenko Puljić pozdravili su sve prisutne i zahvalili im na humanitarnoj gesti koju su napravili kupnjom ulaznice i svojim dolaskom. Gđa. Rukavina istaknula je da je od osnutka Zaklade, njenim radom i angažmanom ljudi, dosada spašeno čak šesnaest  života.


Marija Rukavina, ravnatelj ZGF Puljić

Zagrebačka filharmonija pod dirigentskom palicom sjajno raspoloženog maestra Alana Bjelinskog pružila je posjetiteljima uistinu nesvakidašnji doživljaj. U klasičnoj obradi orkestra Filharmonije izvedeni su rock hitovi Erica Claptona, Jimi Hendrixa, Rolling Stonesa, Beatlesa te poznate rock skladbe poput  „All you need is love“, „Show must go on“, „Bridge over troubled water“, „Whiter shade of pale“… Poseban gost koncert bio je legendarni vokal Željko Bebek  koji je uz pratnju Zagrebačke filharmonije izveo svoje poznate hitove Ima neka tajna veza, Sve će to, o mila moja, prekriti ruzmarin i Sanjao sam noćas da te nemam koji su prijatelje Zaklade Ane Rukavina ostavili bez daha. O samoj oduševljenosti publike svjedoči  gromoglasni pljesak koji maestra Bjelinskog i Bebeka nisu ostavili ravnodušnim te su se vratili na dvostruki bis.


Rock Classic

U „Rock Classic“ programu Koncerta za život uživali su i Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović pod čijim se visokim pokroviteljstvom koncert održao, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pripadnici hrvatskog državnog vrha te mnogi uglednici iz javnog života.

Kupnjom karte „Koncerta za život“ građani su novac donirali Zakladi, a prihod je namijenjen ulaganju u razvoj medicine u području hematologije i stipendiranje mladih hrvatskih hematologa.  Naime, od ove godine Zaklada Ana Rukavina najavljuje novi smjer djelovanja s ciljem  stipendiranja  mladih hrvatskih stručnjaka te prenošenja novih saznanja i metoda u području leukemije i limfoma, njihovim povratkom u Hrvatsku. Stručno vijeće koje će činiti pet članova, istaknutih stručnjaka iz područja hematologije, odabirat će stipendiste putem javnog natječaja. Stipendije su namijenjene stručnom i znanstvenom usavršavanju u inozemstvu, a trajat će tri, šest ili dvanaest mjeseci ovisno o predloženom programu i zadatku.

Rezultati djelovanja Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina

Do sada su izdane dvije doze krvi iz pupkovine. Jedna je izdana 2010. godine za pacijenta u Hrvatskoj, a jedna 2011. godine za pacijenta u Francuskoj. Od 2007. godine pa do 31.12. 2011. godine u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina prikupljeno je 4774  doza krvi iz pupkovine, a od toga pohranjeno 2108.

Rezultati registra 

U svjetski registar (Bone Marrow Donors Worldwide) prijavljeno je 27.775  potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i 1.562 doza krvi iz pupkovine. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 16 transplantata: 12 iz periferne krvi, 2 iz koštane srži i 2 krvi iz pupkovine. Od toga, 8  transplantata je bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 8 za primatelje izvan Hrvatske.
Mirta Vrančić

Akademija-Art