Nives Gajdobranski
nives.gajdobranski@gmail.com

Maestro koji je obilježio pet desetljeća glazbene scene u Hrvatskoj
Svečanom izvedbom Beethovenovoga remek-djela "Missa solemnis" u izvedbi Zagrebačke filharmonije 25. studenog su u Koncertnoj dvorni "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu obilježeni 75. rođendan i 50. obljetnica profesionalnog glazbenog djelovanja našega uglednog maestra Vladimira Kranjčevića.

Puna dvorana Lisinski toplo i srdačno pozdravila je maestra Vladimira Kranjčevića koji je neumornim radom, autoritetom i znanjem obilježio pet desetljeća glazbene scene u Zagrebu i Hrvatskoj.

Maestra Kranjčevića svojim je dolaskom počastio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a bili su tu i brojni istaknuti predstavnici hrvatskoga društvenog života: zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Tedi Lušetić, mons. Antun Škvorčević, mons. Josip Mrzljak, mons. Vladimir Stanković, operne primadone Nada Puttar Gold, Blaženka Milić i Ruža Pospiš Baldani, germanist i muzikolog Viktor Žmegač, operni prvak Tomislav Neralić, baletni koreografi Sonja Kastl i Dinko Bogdanić, glazbena diva Radojka Šverko i mnogi drugi. Koncert je održan pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića.

Uz Zagrebačke filharmoničare slavno su Beethovenovo djelo, a upravo pod vodstvom maestra Kranjčevića, predstavili naši istaknuti vokalni solisti: Martina Zadro, Martina Gojčeta Silić, Domagoj Dorotić i Ivica Čikeš. Izvedbi su se pridružili i članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić (zborovođa Luka Vukšić), kojega je svojevremeno s uspjehom vodio i sam maestro Kranjčević. U povodu velikog jubileja, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić uručio je maestru Kranjčeviću srebrnjak Zagrebačke filharmonije s likom Jakova Gotovca.

Za kraj prikaza slavljeničkoga koncerta još nekoliko riječi o slavljeniku: maestro Vladimir Kranjčević (1936.), dirigent i glasovirač, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te magistrirao dirigiranje na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Bio je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i dugogodišnji dirigent Akademskoga zbora "Ivana Gorana Kovačića" s kojim je postigao velik uspjeh u zemlji i inozemstvu. Maestro Kranjčević bio je u dva mandata i ravnatelj Opere zagrebačkog HNK, a uvelike je pridonio Varaždinskim baroknim večerima, na čijem je čelu bio tridesetak godina. Bio je šef-dirigent Zagrebačkih simfoničara, a u njegovu repertoaru pretežu djela klasicizma i romantizma te suvremena zborska glazba.

Valja ujedno najaviti što dolazi nakon Kranjčevića i Beethovena: u petak 2. prosinca u Zvjezdani ciklus, a u sklopu velike dobrotvorne akcije "Korak u život“, stiže američka diva, "žena godine", jednostavno: DIVA – Denyce Graves!

Akademija-Art.hr
27.11.2011.