Koncert uz 50-tu godišnjicu prvog nastupa Ansambla za suvremenu glazbu

Silvio Foretic

Muzički salon / Silvio Foretić i Janko Jezovšek

Koncertom u MM centru, u srijedu, 8. siječnja, skladatelji Silvio Foretić i Janko Jezovšek, obilježit će 50-tu godišnjicu prvog nastupa Ansambla za suvremenu glazbu. Koncert u Muzičkom salonu SC, Savska cesta 25, počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Povijest kaže ovako: 8. siječnja prije pedeset godina (1964.) održan je u Zagrebu prvi javni koncert nekad zloglasnog, potajno sastavljenog, kratko živućeg (1963.-1965. intenzivno, 1966.-1967. u stadiju odumiranja) Ansambla za suvremenu glazbu (AzSG) iz Zagreba. A članovi Ansambla su, citirajmo pisane riječi glazbenog novinstva – ‘lupali čekićem po klaviru’, ‘bacali papiriće po pozornici’, ‘škrgutali zubima’, ‘izgovarali nerazumljive riječi’, ‘udarali po kartonskoj kutiji’, ‘presvlačili se na pozornici’, ‘klanjali se kanarincu’, ‘brijali bradu pred slušateljstvom’, ‘ležali pod klavirom’, ‘intenzivno i prijekorno fiksirali publiku’, ‘kuckali klavir sa svih strana’, inicirali zaglušnu ‘zvonjavu zvona’ koja je ‘čini se u slušalaca izazvala dojam da se nalaze na nekom planinskom pašnjaku… Također je, podjsetimo: u dvorani dolazilo do sveopćeg mukanja’, ‘lupali po raznim loncima’, ‘umakali instrumente u vodu’ i ‘pravili druge zanimljive burgije’ te su, ‘iako nesumnjivo vrlo nadareni’ i ‘duhoviti’, pretvorili ‘koncertne dvorane u cirkus’, djelovali ‘eklektično’ i ‘neuvjerljivo’, a često i ‘škandalozno’ kao i ‘društveno štetno’, pa ih je slušateljstvo, koje se doduše ‘odlično zabavljalo’, nagrađivalo pored ‘gromoglasnog aplauza’ i ‘zvižducima’, ‘glavicom luka’, ‘ljuskom jajeta’, ‘čuperkom salate’, ‘zgužvanim papirima’, ‘rajčicama’, ‘praznom limenkom’ i drugim trofejima.

Da, tako ide sjećanje, to sve bilježi glazbena povijest i pisana i video i TV… a koncert je, ponovimo, na programu 8. siječnja, a njime Silvio Foretić i Janko Jezovšek obilježavaju 50-tu godišnjicu prvog nastupa Ansambla za suvremenu glazbu.

Nives Gajdobranski