Koncert povodom Majčina dana

zagrosek lothar

zagrosek lothar

ZAGREB – Nakon Korizmenog, Zagrebačka filharmonija nastavlja koncertni niz ovosezonskog Bijelog ciklusa u petak, 3. svibnja, koncertom u povodu Majčinoga dana

Za tu prigodu priprema prekrasne arije i simfonije velikana klasične glazbe – Mozarta i Mahlera uz orkestar Zagrebačke filharmonije, njemačkog maestra, međunarodno slavnog dirigenta na području opere, Lothara Zagrošeka i solistički nastup naše poznate sopranistice Marije Kuhar Šoše.

Lothar Zagrošek dirigirao je u svim velikim njemačkim opernim kućama- Državnoj operi u Berlinu, Münchenu, Hamburgu, Dresdenu i Stuttgartu.. Jednako je tražen bio i izvan Njemačke – tri godine bio je za kormilom opere u Parizu, glazbenim ravnateljem Opere u Leipzigu, dirigirao je i Bečkom državnom operom. Za vrijeme njegova izuzetno uspješnog službovanja na mjestu glavnog ravnatelja Državne opere u Stuttgartu, ova je kompanija dobila Nagradu kritike “Operna kompanija godine” čak pet puta, a Zagrošek je dvaput imenovan “Dirigentom godine”.

Na koncertnome je podiju dirigirao mnogim znamenitim orkestrima među kojima su Berlinska filharmonija, Münchenska filharmonija, svi veći njemački Radio-orkestri, Kraljevski Concertgebouw orkestar, Bečki simfoničari, Londonska filharmonija i mnogi drugi.

Nekoliko maestrovih snimaka polučilo je međunarodne nagrade koje su čak bile nominirane za Nagradu Grammy.

Sopranistica Marija Kuhar Šoša čiji ćemo solistički nastup imati priliku pratiti na koncertu jedna je od domaćih pjevačkih snaga hrvatske operne scene. Diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Lidije Horvat-Dunjko te je dobitnica mnogobrojnih nagrada, između ostalih i Nagrade Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2009. godine.

Nastupala je na Dubrovačkim ljetnim igara, Splitskom ljetu, Večerima u Sv. Donatu u Zadru, Osorskim glazbenim večerima, Varaždinskim baroknim večerima, Festivalu Orgulje Heferer i Sceni Amadeo.

Značajni uspjeh ostvarila je na otvorenju festivala Julian Rachlin i prijatelji uz Beogradsku filharmoniju i maestra Zubina Mehtu.

Orkestar Zagrebačke filharmonije, maestro Lothar Zagrošek i sopranistica Marija Kuhar Šoša u izvedbi djela neprikosnovenih velikana klasične glazbe – W.A.Mozarta i G. Mahlera te koncertnih arija proizašlih iz njihovih skladateljskih pera učinit će Vam petak pravim uvodom u svima nam omiljeni vikend i podsjetiti na (samo) jedan dan u godini koji zahtijeva malu gestu pažnje, ali znači veliku gestu srca.