Koncert In memoriam Mate Sušilović (1977. – 2001.)

 

Koncert na orguljama zagrebačke katedrale
 

U subotu, 5. svibnja 2012., s početkom u 20.00 sati, održat će se koncert In memoriam Mate Sušilović (1977. – 2001.) na orguljama zagrebačke katedrale.
Nastupit će: Matija Mejić, bas-bariton, Darko Kristović i Neven Kraljić na orguljama. Program: J. S. Bach, V. Fox, C. Franck, A. Guilmant, F. Lučić, T. Albinoni / R. Giazotto i M. Sušilović. Ulaz je slobodan! 

Mate Sušilović rodio se 29. prosinca 1977. u Tomislavgradu. Preminuo je nakon kratke, ali teške bolesti u Zagrebu, 5. svibnja 2001. godine.

Već u prvim godinama osnovne škole počeo je učiti svirati klasičnu gitaru budući da u Tomislavgradu (BiH) nije bilo glazbene škole. U srednjoj školi pohađa satove glasovira te se priprema za polaganje razredbenog ispita na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Razredbeni ispit s uspjehom polaže i počinje sa studijem crkvene glazbe u jesen 1996. godine.
 
Kako je još u osnovnoj školi počeo sa skladanjem, tako je nastavio i tijekom studija. Radove je nosio svojim profesorima Anđelku Klobučaru i Anđelku Igrecu, pod čijim je utjecajima vidno i sam stvarao ostavljajući trag svoje osobnosti. Skladao je brojna djela za orgulje, vokalno-instrumentalne skladbe (zborske i solističke) te instrumentalnu glazbu s prepoznatljivim karakterističnim ritmom i harmonijom. Smatrao je da ako orguljaš sam ne zna izabrati registre da je takav čovjek bez duha.
 
Kratka i teška bolest zadesila ga je na posljednjoj, petoj, godini studija dok je pripremao diplomske ispite i radio planove za nastavak školovanja u inozemstvu.
Preminuo je u zagrebačkoj bolnici Merkur, 5. svibnja 2001. godine, u kojoj je skladao i svoje posljednje orguljsko djelo David.
 
Skladao je brojna djela od kojih su neka izvedena na koncertu posvećenom pokojnom Mati dva mjeseca nakon njegove smrti, a koja su izveli Matine kolege glazbenici s Instituta za crkvenu glazbu kao i s Muzičke Akademije u Zagrebu.

Akademija-Art