Koncert Daniela Barenboima u Jeruzalemu otkazan zbog prosvjeda

Koncert orkestra Daniela Barenboima koji se 31. srpnja trebao održati u istočnom Jeruzalemu otkazan je na neodređeno vrijeme zbog palestinskih prosvjeda, rekao je u srijedu UN-ov posebni izaslanik za Bliski istok Robert Serry
Takav događaj je "stanovita normalizacije (stanja), a u isto vrijeme se prava Palestinaca i dalje zanemaruju", rekao je palestinski čelnik Rasem Ebidat, koordinator u Radnom odboru za istočni Jeruzalem.
West-East Divan Orchestra koji čine izraelski, palestinski i glazbenici iz susjednih arapskih zemalja a osnovali su ga Daniel Barenboim i pokojni sveučilišni profesor, Palestinac Edward Said, trebao se održati na Maslinskoj gori. Inicijativu su svesrdno poduprli UN i njegov posebni izaslanik za to područje.
"Umjesto da bude pokrovitelj koncerta na Maslinskoj gori Serry bi trebao zatražiti od Izraela da prekine s otimačinom palestinske zemlje i s gradnjom naselja i baza u njima", negodovao je Ebidat.
Serry je u priopćenju ocijenio pak da bi koncert "poslao snažnu poruku da i Palestinci moraju moći uživati svoja kulturna prava u Jeruzalemu za koji UN smatra da treba biti otvorena prijestolnica dviju država koje će u miru isigurnosti živjeti jedna pokraj druge".

Foto: Der Spiegel
Izvor: Hina

Akademija-Art