komedije 1

Komedija Ante Juretića „Marsovci su među nama” u izvedbi Amaterskog kazališta Josip „Badalić” iz Križa u 30-toj godini od objave, ali i u bivšem političkom sustavu i njezine zabrane, kriški glumci u režiji Vladimira Gajskog „Marsovce” odigrali su prvi put i osvojili puno gledalište. Osjetilo se kako se aktualan sadržaj s politikom povezanog financijskog kriminala nikada ne gubi

Dapače, u drugom činu predstave redatelj spominjanjem, primjerice Remetinca i drugih pojedinosti na tu temu naglašava se upravo aktualno stanje. U novijoj izvedbi pojavljuje se i lik slave željne glumice s porocima ovoga vremena. Kao debitantica ulogu je izvrsno odigrala Tanja Vitez Cvitković.

komedije 2

Dva brakom ili ljubavnim životom povezana para: predsjednik zadruge i Mjesne zajednice (Željko Podvorec) i sekretarica Mica (Ines Dundović) seljaci Štef (Dario Vasiljević) i njegova žena Bara (Marica Kukor) Štefovom pričom o pojavi Marsovca u selu Kruškovcu zapliću radnju do vrhunske komike.

komedije 4

Na koncu ona otkriva pravo stanje do bankrota ispražnjene zadružne blagajne. U tom labirintu traženja i svjedočenja o Marsovcu dojmljivo i za amatere uvjerljivom glumom pojavljuju se seljak Dragec (Ivan Miletić), seljanka (Renata Murgić) i njezina trudna kćer (Marija Murgić). Posebno poglavlje su znatiželjni novinari i snimatelj (Jasenka Gotić, Franjo Lojen i Dario Nikšić) i pun posla zbog najave dolaska turista i znanstvenika poštar (Ozren Bolfek).

komedije 5

Na koncu bolničari neuropsihijatrijske bolnice (Vlado Dudaš i Dalibor Benko) zaključuju da je tu veća ludnica nego tamo gdje glavne aktere zbivanja u selu Kruškovcu odvoze. Predstavi je bio prisutan i autor komedije Ante Juretić, danas umirovljeni profesor iz Repušnice (Grad Kutina), a čija su djela najizvođenija na repertoaru poznatog kriškog amaterskog kazališta, uključujući smotre dramskog stvaralaštva i inozemna gostovanja.

komedije 6

Najavljena su i izvođenja u drugim moslavačkim mjestima. Saznajemo i kutinska Kazališna amaterska družba „Beskućnici” na scenu postavlja Juretićevu komediju „Europa u selu Kruškovcu”. Prvo izvođenje u novoj postavi očekuje se polovicom lipnja na „Repušničkim susretima” i bit će duhoviti prilog skorašnjem ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

komedije 7

komedije 3

komedije 9