Kolonoskopija u prevenciji karcinoma

kolonoskopija

kolonoskopija

Kolonoskopija svakih 10 godina mogla bi spriječiti 40% kolorektalnih karcinoma, pokazuje američko istraživanje koje potvrđuje učinkovitost te pretrage

Osobe s takvim tumorima u obitelji, koji su drugi najčešći uzrok smrti od raka u SAD, trebale bi se češće podvrgavati pretrazi, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine.

Rezultati potvrđuju sadašnje preporuke za kolonoskopiju pružajući dokaze da je posebno korisna u spriječavanju karcinoma koji se pojavljuju u gornjim dijelovima debelog crijeva.

“Naša istraživanja pružaju snažne dokaze da je kolonoskopija učinkovita tehnika sprječavanja karcinoma, kako krajnjeg tako i gornjeg dijela debelog crijeva”, kaže Shuji Ogino, voditelj istraživanja s Harvarda.

Pretrage su ključne u sprječavanju karcinoma gornjeg dijela debelog crijeva zbog toga što druge tehnike pretrage poput sigmoidoskopije obuhvaćaju samo završne dijelove debelog crijeva.

Kolonoskopijom se uz pomoć kamere pregleda čitava duljina debelog crijeva, a mogu se odmah odstraniti i ciste i dobroćudni tumori.
Znanstvenici su proučili podatke gotovo 89000 osoba obuhvaćenih dvama dugoročnim istraživanjima od 1988 do 2008.

U tom razdoblju postavljena je dijagnoza 1815 kolorektalnog karcinoma, a 474 osobe su umrle.
Utvrdili su da obje pretrage smanjuju rizik razvoja ili smrti od kolorektalnog karcinoma, no jedino je kolonoskopija smanjila rizik tumora gornjeg dijela debelog crijeva.

Procijenili su da bi se, kad bi svi sudionici bili podvrgnuti kolonoskopiji, sveukupni rizik kolorektalnih karcinoma smanjio za 40%, odnosno za 61% karcinoma donjeg dijela debelog crijeva i za 22% karcinoma gornjeg dijela debelog crijeva. (Foto: Poliklinika-ziva.hr, Hina)