Kolaborativni radovi Warhola i Basquiata u bečkom Kunstforumu

Andy Warhol and Jean-Michel Basquiat 1985

U bečkoj je galeriji Bank Austria Kunstforum 16. listopada otvorena velika izložba posvećena radovima Andyja Warhola i Jean-Michela Basquiata

U razdoblju od 1984. do 1985. nastali su naime mnogobrojni zajednički radovi dvojice slavnih umjetnika, koji predstavljaju raznolik i dojmljiv stvaralački raspon ove dvojice posve oprečnih umjetničkih karaktera, Warholov emblematski, koncentrirani rukopis i divljinu Basquiatova izričaja.

Andy Warhol Four multicoloured Marilyns

Pored kolaborativnih radova poznatih umjetnika u okviru izložbe će biti izloženi i njihovi pojedinačni radovi, prije svega iz paralelnog stvaralačkog perioda. Dio posvećen Warholu osim toga sadržava i najpoznatija djela pop-arta iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Dio posvećen Basquiatu sadrži slike i crteže nastale između 1981. i 1986. godine. Dok je njegovo rano stvaralaštvo još imalo znatan utjecaj grafiti umjetnosti, slike iz 80-ih su po svojoj strukturi usitnjenije i detaljnije. To je prije svega vidljivo u crtežima koji su puni tekstualnih i predmetnih tragova, a umjetniku je kao glavni izvor poslužilo medicinski priručnik Gray’s Anatomy te anatomski crteži Leonarda da Vinicija. Basquiatovo djelo predstavlja jednu od prekretnica novog pokreta u slikarstvu 80-ih godina.

Andy Warhol Jean-Michel Basquiat

Izložba ostaje otvorena do 2. veljače 2014. godine.