Knjiga – Sanja Kozlica: Karirana stvarnost


Dizajn naslovnice: Ariana Meleš Miljević

Sanja Kozlica objavila svoju petu knjigu, u kojoj su sadržani i poezija i prozni tekstovi, pod nazivom „Karirana stvarnost“

Iz pogovora knjige:

Valerio Orlić
Karirana stvarnost kao život od kockica 

Pjesme i priče Sanje Kozlice u zbirci „Karirana stvarnost“ povezane su u jednu skladnu lepezu riječi, a proizašle su kako bi opravdale svrhu umjetničkog kazivanja, stremljenja i moranja. Postavlja se pitanje zašto autorica ispisuje ove nadasve produhovljene, socijalne, osjećajne, mudre, intimne stihove i priče? Poradi pjesme, priče ili same ljepote pisanja? Postoje pisci koji su predodređeni da nam ponude na uvid tu čaroliju riječi, kroz stih, pjesmu i priču, ali na nama ostaje konačni izbor, izbor vlastite duše.

”Riječ može ubiti ali i ljubiti” stoga mnogi od nas izgovaraju riječi, služeći se njima, sporazumijevajući se, imajući osjećaj kao da su ih već negdje čuli. Normalno, riječi postoje, prate nas kroz život još od pamtivijeka, ali ta Božja datost dana je baš spisateljima da nam prenesu sve životne čari. Stoga naša spisateljica riječi privlači, okuplja, grli i čuva u njedrima, kako bi ih ugradila u umjetnički životni mozaik…u pjesmu, sliku, priču.
Riječ postaje konačište gdje se naša poetesa vješto udomljuje, pronalazeći svoj unutarnji mir, mir koji joj donosi umjetnički smiraj u kojem se osjeća besprijekorno sretno, blaženo, nadasve smireno. Ovom knjigom nam oslikava savršeni oblik istinske slike života. Zbirka „Karirana stvarnost“ u sebi nosi duboku misao i poruku ispričanu istinski, emotivno snažno, prikazujući nam mjesto i vrijeme u svom realitetu i prolazu.
Sanja Kozlica je plodna zagrebačka autorica koja je do sada objavila četiri knjige. U svojoj novoj zbirci poezije i kratkih priča "Karirana stvarnost", ostaje vjerna temama i izričaju ispisujući produhovljene, misaone, socijalne, ljubavne, intimne stihove i priče. Zagreb je jedno od mjesta događanja iz kojeg autorica crpi inspiraciju od ambijentalnih kadrova; ulica, parkova, trgova, starogradskih ljepota Gornjeg Grada, u dijelovima rukopisa se osjećaju i miomirisi otočnog arhipelaga.
Kozlica u potpunosti osjeća Zagreb kao grad umjetnosti, koji se ne stidi svoga lica, tako i ona ulazi u priču s lirskim nabojem opisujući zanimljive zgode iz životne svakodnevice zagrebačkih likova, kao i svoja duboka promišljanja. Autorica kroz pedesetak pjesama i trideset priča dojmljivo i emotivno ulazi u situacije i likove, prenoseći sociološki fenomen današnjice na poetski suptilan i osviješten način. Ljudi užurbano trče za materijalnim, zaboravljajući prave životne vrednote. Sanja Kozlica nam ukazuje da ipak na kraju duhovno prevlada nad materijalnim blještavilom, kao i da se isplati žrtvovati. Kroz njen zapis provlači se istina života, slike stvarnosti što ostavljaju trag u njenom uratku. Zbirka priča i pjesama „Karirana stvarnost“, uistinu je satkana od ljubavi i malih životnih kockica koje se ponekad zakotrljaju u riječ. Riječi odišu zrelošću, trepereći u nama…
Pjesnikinja će reći…
Da nisam Čovjek, bila bih samo riječ ili boja razmazana po platnu,
bila bih trajno zapisana, naslikana, nacrtana…
Bila bih samo pjesma ili samo kap tinte nekog starog pjesnika, boema,
riječ dovoljno jaka i slatka da obuzme maštu i rastvori pukotinu raju…
 
Valerio Orlić

Sanja Kozlica je rođena 1964. godine u Zagrebu. Diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Završila srednju glazbenu školu – klavir. Slikanje, crtanje, kreiranje i izrada vlastitog nakita, uz poeziju, dio su njezina stvaralaštva. Do sada objavila zbirke poezije: «Nebeska ptica» (izdavač – Zagreb: Meditor, 2000.), «Ljubav» zbirka poezije i jedna pripovijetka (izdavač: Zagreb, Medicinska naklada, 2001.), «Planetarij duše», (izdavač: Rijeka, Hrvatsko književno društvo, 2008.) te zbirku pripovijetki «Grijesima do raja» (izdavač: Zagreb, Medicinska naklada, 2006.). Zbirka poezije i proze "Karirana stvarnost" podijeljena je u dva dijela: poezija i kratki prozni tekstovi.

Neke su njezine pjesme i uglazbljene. Mnoge posvećene i recitirane na humanitarnim koncertima i tribinama. Članica je Hrvatskog književnog društva u Rijeci, a objavljuje kako poeziju, tako i prozne tekstove u riječkom časopisu "Književno pero". Surađuje s gradišćanskim Hrvatima, a pjesma «Prijatelji» prevedena je na mađarski jezik i objavljena u Hrvatskom glasniku 2005.godine. Ljubavna pjesma «Vatrena stihija» prevedena je na bugarski, a pjesme «Zanos» i «Peta strana svijeta» na makedonski. Pjesma «Škrinjica s blagom» uvrštena u knjigu Zlatka Tomičića «Najdraža pjesma na svijetu».
Na izložbi slika u veljači 2010. godine pod nazivom «I kist i pero» prikazan je njezin rad kroz sintezu slikarstva, nakita i poezije. Sudjelovala na nekoliko likovnih kolonija, posebno onih humanitarnog značaja.
Na drugoj samostalnoj izložbi, u studenom 2010. godine, pod nazivom „Vis vitalis“ kroz slike se i opet provlači poetska strana autorice. Svaka slika ima svoju obojenu misao i emociju. Životnu snagu (vis vitalis).

 

Knjiga „Karirana stvarnost“ može se kupiti kod autorice narudžbom na mail
sanja.zagreb@gmail.com

Akademija-Art.hr
31.01.2011.