Knjiga Nicka Kenta “Tamna strana rocka”

Mozaik eseja, prikaza i intervja

Ovih je dana iz tiska izašlo hrvatsko izdanje knjige engleskog rock kritičara Nicka Kenta "Tamna strana rocka" (The Dark Stuff) koja donosi izabrane tekstove o rock-glazbi. "Tamna strana rocka" donosi tekstove o Brianu Wilsonu, grupi Guns’N’Roses, Rockyju Ericksonu, New York Dollsima, Sidu Viciousu, Royu Orbisonu, Elvisu Costellu, Smithsima, Neilu Youngu, Jerry Lee Lewisu, Milesu Davisu, Poguesima, Louu Reedu, Sydu Barettu, Rolling Stonesima, Iggyju Popu, urtu Cobainu i drugima. Knjiga "Tamna strana rocka" je izašla u izdanju Naklade Ljevak i Menarta, a s engleskog su je preveli Denis Leskovar i Lada Furlan Zaborac.

Knjiga je kreirana poput svojevrsnog mozaika koncipiranog od najboljih eseja ili njihovih dijelova, opširnih prikaza te intervjua objavljenih sedamdesetih u New Musical Express-u (NME), osamdesetih i početkom devedesetih u časopisu "The Face", te u drugim publikacijama i novinama, poput francuskog "Libérationa".
Dio predgovora kojega je napisao glazbeni kritičar Denis Leskovar glasi ovako: – Postoji li veza između samouništenja i kreativnosti, zašto je nadahnuće za mnoge od najboljih albuma suvremene glazbe, od zbirke sirovih protopunk budnica na prva dva albuma The Stoogesa i Bowiejevog europeiziranog art-rock čudovišta Low do najboljih ostvarenja Milesa Davisa ili Kurta Cobaina, proizašlo iz najmračnijih kutova ljudske psihe te kako bi pjesme ‘ludog dijamanta’ Syda Barretta zvučale da je njihov autor, metaforički kazano, pripadao svijetu običnih ljudi, a ne ondašnjem psihodeličnom rock podzemlju prošaranom svakodnevnim LSD-tripovima, samo su neka od pitanja kojima se autor pozabavio u knjizi. –  piše u hrvatskom predgovoru.
Američki pjevač Iggy Pop u predgovoru britanskog izdanja knjige istaknuo je da je knjiga u njemu proizvela uznemirujući i uzbuđujući učinak te probudila želju da nanovo posluša glazbu glavnog junaka o kojemu je riječ.
Nick Kent rođen je 1951. i odrastao u Londonu. Glazbenu karijeru počeo je kao član prve postave Sex Pistolsa a potom i snimajući s vlastitim bendom The Subterraneas. Pisao je za brojne časopise, a između ostalih i za "The Face", "Arenu", "Sunday Times", "Spin" i "Vox". Godine 2002. dobio je nagradu britanskog tjednog glazbenog časopisa NME-ja "God-like genius" koja mu je uručena povodom uspješne tridesetogodišnje karijere. Trenutačno surađuje s "Guardianom", rock-mjesečnikom "Mojo" i francuskim dnevnim novinama "Liberation".
Nives Gajdobranski

Akademija-Art