augustin

Misli – Sveti Augustin
V. izdanje
sveti Aurelije Augustin

Aurelije Augustin svojom misli ostavio je neizbrisiv pečat na cjelokupni razvoj kršćanstva. Njegovi brojni teološko-filozofski radovi zacrtali su smjernice cjelokupnoj kršćanskoj misli, sve do naših dana.

S druge strane je u svojim slavnim Ispovijestima sugestivnim i živim stilom iznio povijest svojega duhovnog života te analizirao ljudske osjećaje u svim oblicima.

Ovaj izbor misli iz Augustinova bogata opusa daje cjelovit pregled misli jednog od najznamenitijih latinskih crkvenih otaca i zapadnih crkvenih učitelja.

Aurelije Augustin (354. – 430.) jedan je od najvećih umova kršćanstva. Teolog, filozof i mislilac, ali i nježni pastir duša. U mladosti je živio razvratnim životom i zapao u sektu manihejaca. Ali u dobi od 32 godine se obratio na kršćanstvo, te je u svojim čuvenim Ispovijestima o tom događaju ispjevao jednu od najljepših pjesama pokajnica.
Bio je veliki propovjednik, a svojim je raspravama pobio mnoga krivovjerja svoga vremena. Iza sebe je ostavio 113 knjiga i 218 pisama te više od tisuću propovijedi. Uz Ispovijesti, najznačajnije mu je djelo De civitate Dei (O državi Božjoj), najvrjedniji primjer starokršćanske apologetike.(Verbum.hr)