Knjiga – Davor Matičević: „Suvremena umjetnička praksa“

Nives Gajdobranski nives.gajdobranski@gmail.com


Priručnik za bolje razumijevanje umjetnosti

Odabrani predgovori Davora Matičevića, kustosa karizmatične osobnosti i posvećenosti umjetnosti, osobito one u nastajanju, iz kataloga pojedinačnih izložbi kao i širi pregledi tada aktualnih događanj,a ukoričeni su u knjigu imenom „Suvremena umjetnička praksa“.

Ti predgovori svakako danas mogu poslužiti kao priručnik za bolje razumijevanje umjetnosti koja je nastajala u turbulentnom razdoblju od 1971. do 1993. godine. Davor Matičević čitav je svoj radni vijek nastojao na tome da umjetnost ima pravo glasa i dostojanstveno mjesto u društvu.

Zahvaljujući neiscrpnoj energiji Davora Matičevića, zahvaljujući njegovu senzibilitetu i prepoznavanju inovativnih pojava danas se u Muzeju suvremene umjetnosti čuvaju mnoga kapitalna djela, osobito djela konceptualne umjetnosti iz razdoblja Nove umjetničke prakse. Osim toga, nemjerljiv je njegov doprinos u osuvremenjivanju slikarskog i fotografskog dijela fundusa.

Matičević je posjedovao najbolje osobine kustoske profesije – dar za prepoznavanje i anticipiranje – promovirajući tada još posve nepoznate mlade umjetnike, među kojima su danas neki od najvažnijihi protagonista domaće i svjetske suvremene umjetnosti. Mnogi njegovi sudovi i stajališta, kao i britka zapažanja o umjetnicima, grupama i pojavama do danas su ostali relevantni putokazi u razlikovanju suvremene umjetnosti od tekuće mainstream produkcije.

Akademija-Art.hr
02.11.2011.