Knin – Harlekin oduševio osnovnoškolce


Povodom obilježavanja Dana grada Knina i blagdana sv. Ante, Grad Knin i Osnovne škole u Kninu, organizirale su dolazak kazališne skupine Harlekin iz Siska kako bi uprizorili kazališnu predstavu Ružno li je pače.
 

Predstava je održana 5. lipnja 2012. godine u 11: 15 sati i 14: 30 sati pred oko 600 učenika OŠ. Tekst za predstavu, na osnovi poznatoga prijedloška, napisao je Enes Kišević, redatelj je Jasmin Novljaković, a uz njih je maestralno odigrala svoju ulogu Branka Krumpačnik. Sve troje su u više uloga: Kišević je i tekstopisac, Novljaković je i  redatelj, Krumpačnikova je balerina i glumica, ali su se sinkrono nadopunili tako da je niz gegova, dosjetki, lutkarskih prikaza, humora, učinilo dramu prihvatljivom za djecu koja su bila ne pasivni promatrači, nego publika koja je dala doprinos cjelovitom doživljaju. Kišević je toliko očarao djecu da su počesto, zahvaljujući njegovoj uvjerljivosti, napuštala sjedišta i kretala za njim u svijet mašte. Kiševićevi stihovi su osvježenje u ritmici riječi. On, istančano i dopadljivo uspijeva doći do srca djece. Zato i jeste uspio, uz gegove Novljakovića i Krumpačnikove oplemenio predstavu do užitka, zadovoljstva koje će se dugo pamtiti.

Priču o preobrazbi nelijepa pačeta u labuda nesvakidašnje ljepote stvorio je Hans Christian Andersen u svojemu Ružnomu pačetu. Ružno li je pače, Enesa Kiševića, odiše radošću i vedrinom u kojoj se nataložila životna mudrost prikazana u plemenitim postupcima likova koji su jasno prepoznatljivi u svijetu dječjemu i svijetu odraslih. Suština koja dolazi iz srca i čiste duše, preplavila je simpatije najmlađe publike, a podsjetila nekoliko starijih o onim pravim vrijednostima ljudskosti. Tri soboslikara, kako počinje predstava, neće u predstavi oslikati zidove, ali su oslikali ljubavlju srca publike, srca kninskih osnovnoškolaca koji su zdušno ispratili glumce ove zadivljujuće priče.

Fabijan Lovrić

Akademija-Art