Skip to content

Klimt osobno u bečkom Leopold muzeju


Gustav Klimt, Smrt i život

Leopold muzej se kao i većina velikih bečkih muzeja pridružio proslavi 150. obljetnice rođenja Gustav Klimta te će od 24. veljače do 27. kolovoza 2012. predstaviti izložbu pod nazivom „Klimt osobno. Slike – pisma – nacrti“, u čijem se centru pored originalnih djela posuđenih iz mnogobrojnih muzeja diljem svijeta prije svega nalazi ostavština Klimtove životne družice Emilie Flöge koja pruža uvid u svakodnevni život i mnogobrojna putovanja slavnog slikara.

Izložba obuhvaća preko 600 eksponata na temelju kojih je rekonstruiran život slavnog austrijskog slikara. Od toga je najviše pisama i razglednica, njih čak 400, ali zanimljivi su i predmeti poput Klimtove slikarske kute, kupaćeg kostima njegove družice, suvenira s putovanja, fotografija, knjiga itd.


Gustav Klimt i petogodišnja nećakinja Emilie Flöge, 1912.

Iako je Klimt tvrdio da nerado piše, svakodnevno je slao i po osam razglednica i pisama, a u mnogima od njih je razjašnjeno i kako su nastala pojedina djela. Originalni citati umjetnika koji se mogu iščitati iz tih pisama osim toga pružaju i jasnu sliku o tome kakva je osoba Klimt zapravo bio. Na prvi pogled veseo i uvažen umjetnik se pri pomnijem upoznavanju pokazuje kao osoba okružena dubokom tugom.

U Leopold muzeju su za vrijeme trajanja izložbe mogu posjetiti i dvije replike ateljea u kojima su nastala neka od najpoznatijih Klimtovih djela s originalnim namještajom, ormarima i dekorativnim predmetima.


Kupaći kostim iz vlasništva Emilie Flöge, 1910,

Ivana Ćosić /Compress Zagreb/

Akademija-Art