Kirby:SAD nisu tražile od Srbije priznanje Kosova, već normalizaciju odnosa

Kirby

Kirby

Američki veleposlanik u Beogradu Michael Kirby izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Države nisu tražile od Srbije priznanje Kosova niti je to srbijansko državno izaslanstvo učinilo postignutim sporazumom o normalizaciji s Prištinom u Bruxellesu

“Nismo tražili od Srbije da prizna Kosovo, tražili smo od Srbije da normalizira odnose i to je ono što ovaj sporazum čini”, rekao je Kirby novinarima na skupu u povodu predstavljanja investicijskih mogućnosti općina Preševo, Bujanovac i Medvedja na jugu Srbije, većinski naseljenih Albancima.

“Normalizacija odnosa nije isto što i priznanje”, navode beogradski mediji objašnjenje američkog veleposlanika novinarima na pitanje o tome vidi li Washington bruxelleski sporazum kao priznanje neovisnosti Kosova.

Sporazum koji su u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Europske unije postigli Priština i Beograd prihvatila je srbijanska vlada i vodeće parlamentarne stranke, ali su ga odbacili Srbi sa sjevera Kosova. Sporazum i njegova primjena tema su današnjeg sastanka premijera i vicepremijera Ivice Dačića i Aleksandra Vučića s predstavnicima kosovskih Srba.

Kasnije večeras u Beograd će u dvodnevni posjet doputovati europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i sastati se s premijerom Dačićem. Ovaj posjet šef delegacije EU u Beogradu Vincent Degert ocijenio je kao “znak potpore procesu eurointegracija” nakon što je Europska komisija preporučila da se Srbiji dodijeli datum početka pregovora o članstvu u EU. (Hina)