Kipar Hrvoje Dumančić i ove godine predstavlja se engleskoj publici

dumancic 1

Hrvatski kipar Hrvoje Dumančić, i ove godine predstavit će se engleskoj publici svojom novom skulpturom “The Saddle” na izložbi naziva Horse in Art koju oganizira The Society of Equestrian Artists u londonskoj galeriji Mall Galleries.

The Society of Equestrian Artists je udruženje koje posebno promiče konjičku umjetnost, te nastoji razviti senzibilitet i interes javnosti za ovu vrstu umjetnosti. Ono obuhvaća više od 400 umjetnika iz cijelog svijeta.

Izložba Horse in Art održava se jednom godišnje već 34 godine zaredom, u galeriji Mall Galleries, s prošlogodišnjom iznimkom kada je izložba bila postavljena u drugoj londonskoj galeriji zbog održavanja Olimpijskih igara.

Zanimljivo je da će Dumančić biti jedan od rijetkih umjetnika koji na specijalizranoj izložbi na temu konja, neće izložiti umjetnički rad zadanog motiva, iako je konj do sada bio nezaobilazni motiv njegovog umjetničkog opusa.

Ove godine umjetnik će izložiti hiperrelaistično zlatno sedlo. Želja mu je bila istaknuti važnost tog predmeta kroz povijest čovječansta, te na intersantan način dati važnost i odati priznanje tom izuzetno važnom predmetu koji služi čovjeku. Zanimljiva je činjenica da skulptura zapravo predstavlja klasični oblik modernog engleskog sedla.

Ovo je umjetnikovo četvrto izlaganje u Londonu na izložbi Horse in Art, na kojoj je prije dvije godine bio dobitnik prve nagrade za skulpturu “Power of Soul”.

Izložba je otvorena od 09. do 14. rujna 2013. godine.

dumancic 2

SEDLO – sjećanje na jednu eru

Sedlo – jedan od od najvećih ljudskih izuma. U trenutku kada je spojilo čovjeka i konja, krenulo je otkrivanje svijeta, osvajanje nekih novih teritorija. Sedlo čovjeku postaje saveznik u otkrivanju do tad neotkrivenog.

Pogledavši unazad, zavrtivši 6000 godina jureći kroz prostranstva, ratove, vrijeme industrializacije, najprije pojavom kočija, pa redom automobila, vlakova, brodova, aviona, pratimo staze kojima su galopirali jahači.

Danas brzim cestama jure neki novi konji, otišli smo daleko, gotovo do zvijezda.

Evoluirali smo baš kao i sedlo koje danas simbolizira umjetnički primjerak dobro sačuvan od zaborava. Iako se nedovoljno promišlja o tome koliki je njegov značaj za čovjeka, u knjigama ostaje zabilježeno sjećanje na jednu eru u kojoj se jurilo prostranstvima na najmoćnijem i najuzvišenijem biću koje živi u simbiozi s čovjekom već vjekovima – konju.