Kip slobode opet otvoren nakon jednogodišnje obnove

Kruna na Kipu slobode ponovo će biti otvorena za posjetitelje u nedjelju, na 126. godišnjicu otvaranja monumentalnog spomenika, nakon jednogodišnje obnove kako bi taj simbol New Yorka bio sigurniji i dostupniji invalidima, posebice ljudima u kolicima

Obnova je stajala 30 milijuna dolara, a na Kipu slobode, koji se uzdiže na Otoku slobode u njujorškoj luci, obnovljeni su požarni alarmi, sustav prskalica i izlazni pravci kako bi sve bilo u skladu s novimsigurnosnim mjerama grada New Yorka.
Sada ima i više stepenica, svekupno 393 stepenice, u odnosu na prijašnjih 354 koje su bile strmije. Kip je od postolja do baklje visok 46 metara. Nalazi se na 27 metara visokom kamenom potpornju koji se pak uzdiže na 20 metara visokom temelju u obliku zvijezde. Ugrađen je i novi sustav ventilacije te je po prvi puta nakon osamdesetih godina obnovljen isanitarni čvor. Svake godine Otok slobode posjeti oko 3,5 milijuna ljudi, iako ih većina ne ulazi u Kip slobode. Zahvaljujući obnovi, sada će se svake godine do same krune Kipa slobode moći popeti dodatnih 26.000 ljudi godišnje.

Foto: Zastavki.com