Kinezi ulažu u projekt 3 mlrd. eura?

Kinezi ulažu u projekt obnove pruge vrijedan 3 mlrd. eura?

 
Premijer Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sastali su se u ponedjeljak ujutro s predstavnicima jedne od najvećih kineskih brodarskih tvrtki COSCO – China Ocean Shipping Company (COSCO). O brodogradilištima, kažu u Vladi, nije bilo riječi. Razgovaralo se o eventualnim kineskim investicijama u proširenje Luke Rijeka i gradnji nizinske pruge Rijeka – Zagreb – Koprivnica – Botovo.
– Vrijeme je da Hrvatska prestane pričati, vrijeme je da se konkretiziraju neki infrastrukturni projekti. Prije svega mislim na rekonstrukciju postojeće željezničke pruge ali i gradnju nizinske pruge po nekom koncesijskom modelu. Time bismo riješili i problem kineskih kompanija koje ovaj prostor gledaju kroz mogućnost skraćivanja plovidbe od Sueza do Srednje Europe za 10 do 14 dana – rekao je ministar Hajdaš Dončić.
Dodao je da je potrebno najmanje dvije godine samo za pripremu projekta, a vrijednost projekta izgradnje nizinske pruge procijenio je na tri milijarde eura. Proširenje Luke Rijeka, odnosno gradnju novog terminala na Krku Hajdaš Dončić procjenjuje na pola do milijarde eura.

Foto: Patrik Maček / Pixsell
Izvor: Marko Špoljar / Vecernji.hr

Akademija-Art