Skip to content

Kinez sagradio vilu na vrhu nebodera

vila kina

Utjecajni Kinez koji je na vrhu nebodera u Pekingu sagradio vilu mora srušiti svoju “kulu u zraku”, po odluci općinskih vlasti

Zhang Biqing, bivši općinski vijećnik, kupio je 2007. stan od stotinjak četvornih metara na zadnjem katu tog nebodera s 26 katova. Zhang, direktor tvrtke specijalizirane za tradicionalnu kinesku medicinu, koji je očito patio od kompleksa više vrijednosti, odlučio je srušiti svoj “penthouse” i ondje posaditi drveće i zelenilo te postaviti goleme umjetne stijene koje će biti ukras novoj, puno većoj kući. Kako prenose kineski mediji uz fotografije (news.xinhuanet.com), stanari zgrade su se više puta žalili na buku tijekom velikih radova koje je Zhang poduzeo i upozoravali na opasnost od narušavanja statike zgrade.

Ovom neobičnom graditeljskom pothvatu koji se prostire na više od tisuću četvornih metara, bila je posvećena reportaža kineske državne televizije CCTV-a, a jučer je bio i tema komentara kineskih medija.

Općinske vlasti su nakon toga reagirale i dale vlasniku 15 dana za rušenje vile.
Kinezi, koji zbog visokih cijena teško dolaze do nekretnine, često se ljute zbog nezakonitih povlastica koje uživaju bogati i moćni pojedinci, osobito u graditeljskom sektoru, prenosi Hina.