Skip to content

Kineski poduzetnici u Zagrebu


 

Sektori proizvodne dijelova za autoindustriju, maloprodaje, metalurgije, financija, prometne infrastrukture područja su suradnje koje zanimaju kineske tvrtke
 

Istaknuto je na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu s predstavnicima gospodarskog izaslanstva kineske pokrajine Jilin koji je održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
 
Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta rekla je kako mogućnosti za suradnju postoje te kako je ova posjeta mogućnost da se otvori jedna priča koja do sada nije bila prisutna od strane Kine, a to su ulaganja u Hrvatsku.
U kineskom su izaslanstvu primjerice tvrtka zainteresirana za suradnju na području proizvodnje dijelova za autoindustriju, kao i neki trgovački lanci koji žele prezentirati hrvatsku robu u Kini, što je za nas jako važno, kazala je.
U izaslanstvu je predstavnik najvećeg azijskog proizvođača željezničkih vozila Changchun Railway Vehicles i tu bi bila interesantna mogućnost tehničke suradnje između hrvatskih tvornica i te tvornice, kazao je voditelj Odjela za prekomorske zemlje pri HGK Miroslav Karamarković.
 
Kinezi zainteresirani za Luku Rijeka
 
Druga velika mogućnost za suradnju je s najvećim proizvođačem kamiona, osobnih automobila i autobusa FAW Group Corporation i treća mogućnost je Eurasia Shopping Mall, koji se zanima za hrvatsku robu široke potrošnje.
Na forumu je istaknuto kako 27,3 milijuna stanovnika čini populaciju provincije Jilin, kako od prirodnih bogatstava Jilin ima najveću zalihu uljnog škriljca i jednu od pet najvećih zaliha minerala u cijeloj Kini.
Predstavnici kineskog izaslanstva pozvali su hrvatske tvrtka na Euro-China Business Meeting Jilin koji će se održati u rujnu.
Nakon službenog dijela održani su individualni poslovni razgovori predstavnika 27 hrvatskih i dvadesetak kineskih tvrtki.
Podsjetimo, u ožujku su se premijer Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sastali s predstavnicima jedne od najvećih kineskih brodarskih kompanija China Ocean Shipping Company (COSCO). Kinezi su zainteresirani za ulaganja u nizinsku prugu Rijeka – Botovo, te u Luku Rijeka, a vrijednost obaju projekata mogla bi dosegnuti 4 milijarde eura.

Izvor: HRT

Akademija-Art