Kina nastavlja ulagati u eurozonu

kina

Kina će nastaviti s ulaganjima u dugovima opterećenu eurozonu i ima povjerenja u euro, izjavio je u srijedu guverner kineske narodne banke, istovremeno pozivajući Europljane da ponude atraktivnije proizvode za kineska ulaganja

Zhou Xiaochuan je priznao da su Kina i ostala brzorastuća gospodarstva kao što su Brazil, Rusija i Indija čekale pravo vrijeme da pomognu eurozoni, nakon što su visoki europski dužnosnici koji borave u Kini naišli na ohrabrujuće riječi, ali ne i na konkretna obećanja svježih kineskih investicija.
No, Zhou je dao naslutiti i da Europa mora uložiti dodatne napore kako bi privukla kineski kapital.
"Također se nadamo da eurozona i EU mogu ponuditi nove proizvode koji će biti plodniji za kinesko-europsku suradnju", rekao je.
Guverner središnje banke ponovio je obećanje kineskog premijera Wena Jiabaoa da je Kina spremna odigrati značajniju ulogu u rješavanju dužničke krize napomenuvši da Kina nije smanjila svoje rezerve prema izloženosti eurozoni.
Verbalna jamstva Zhoua i ostalih kineskih dužnosnika stižu u vrijeme boravka predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barroso na summitu EU-Kina u Pekingu.
Van Rompuy je uvjerio kineske domaćine kako neće podcijeniti snažan politički poticaj da sačuvaju eurozonu.
Kineski predsjednik Hu Jintao je, nakon sastanka s Van Rompuyem i Barrosom, ponovio kako je Kina uvjerena da je Europa sposobna prevladati teškoće, prenosi državni radio.
"Kina pažljivo motri situaciju i podupire niz mjera koje su EU, MMF i Europska središnja banka poduzele u vezi s dužničkom krizom te će i dalje jačati političke razgovore i koordinaciju s EU-om", istaknuo je Hu.
Izvor: Nacional

Akademija-Art