Skip to content

Kerry objavio tajne američke podatke: Imamo dokaze

john-kerry-syria

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u napadu 21. kolovoza u predgrađu Damaska koristio je sarin, iznimno otrovni nervni plin, objavio je danas američki državni tajnik John Kerry. On je prvi put iznio dosad tajne podatke u intervjuu TV mreži NBC, kao još jedan argument kojim administracija Baracka Obame želi pridobiti zastupnike u Kongresu da odobre vojnu intervenciju na Siriju

Obama je šokirao cijeli svijet kad je u subotu, dok je većina očekivala početak napada na Siriju, objavio da je donio konačnu odluku o napadu, no da će prethodno tražiti mišljenje Kongresa. Kongres zasjeda 9. rujna, dokad mu traje ljetna stanka, a Bijela kuća je odmah u subotu navečer poslala svoj prijedlog rezolucije kojom bi trebao odobriti napad na Siriju.

Kerry je za NBC rekao da je sarin utvrđen u uzorcima krvi i kose pripadnika spasilačkih službi iz Damaska. Američki dužnosnici saznali su za to u posljednja 24 sata, rekao je, ističući da je to još jedan razlog za Kongres da izađe ususret predsjedniku Obami i odobri vojnu intervenciju na Siriju.

– Ne mogu vjerovati da će moji bivši kolege u Senatu i Zastupničkom domu okrenuti glavu od svih naših interesa, kredibiliteta naše zemlje i normi koje zabranjuju korištenje kemijskog oružja – poručio je američki državni tajnik.

To je prvi put da neki američki dužnosnik precizira da su sirijske snage u napadu u kojem je ubijeno više od 1500 ljudi koristile sarin: u obavještajnim dokumentima koji su objavljeni u četvrtak navodilo se navodilo samo da je korišten nervni plin, ali ne i njegova vrsta.

Vjeruje se da Sirija raspolaže različitim kemijskim oružjem i s više vrsta nervnih plinova, prenio je Washington Post. Ugledni list piše kako Kongres očekuje žestoka rasprava s obzirom na to da se SAD napadom izlaže visokom riziku uz malo saveznika i s neprijateljima s obje strane fronta, u sirijskoj vlasti, ali i među opozicijom.

Prije zasjedanja 9. rujna, za ovaj su tjedan zakazane rasprave po odborima, najavio je u subotu vođa demokratske većine Harry M. Reid. Obama je u subotu navečer po našem vremenu zatražio od Kongresa zeleno svjetlo, poručujući da Amerika ima moralnu obavezu kazniti one koji koriste kemijsko oružje. Zatražio je odobrenje za kratku, ograničenu i strogo ciljanu vojnu operaciju, bez slanja trupa na teren. Odlukom da pričeka mišljenje Kongresa Obama je kupio dodatno vrijeme da pridobije saveznike u domovini i inozemstvu, ali je isto tako dobio priliku da se izvuče iz zamke koju je sam sebi postavio kad je prošle godine poručio da će korištenje kemijskog oružja biti “crvena linija” za SAD, piše Washington Post. Obama nikad nije imao manje saveznika: Francuska je jedina sila koja se izjasnila za vojnu intervenciju, a prosvjedi protiv napada na Siriju održali su se u Londonu, Sidneyu i nizu drugih svjetskih gradova.

Odluku da se pozove na Kongres donio je u noći s petka na subotu, nakon višednevne iscrpljujuće rasprave s članovima svojeg tima, saznaje list u Bijeloj kući. Dio članova Kongresa pozdravio je Obaminu odluku, poput republikanskog senatora Boba Corkea, dok su je drugi osudili, poput republikanca Petera T. Kinga, koji se zalaže za vojnu intervenciju, pa je Obamin potez shvatio kao “abdikaciju od odgovornosti vojnog zapovjednika”.

Procjenjuje se da bi Senat mogao podržati Obamu, jer tu demokrati imaju podršku dijela republikanaca koji se zalažu za intervenciju. Uz ogradu da je teško unaprijed predvidjeti kako će se rasprava odvijati, vjeruje se da će Obami teža situacija biti u Zastupničkom domu. Obama je u subotu navečer postavio pitanje “svakom pripadniku Kongresa i pripadniku svjetske zajednice”: kakvu poruku šaljemo ako diktator nekažnjeno može otrovati stotine djece? (Foto: REUTERS/GARY CAMERON, S.P./Jutarnji.hr)