Kerameikonova zbirka suvremene svjetske keramike

Tijekom svoga djelovanja od 2002. do 2012. godine, KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje iz Varaždina, prikupilo je zavidnu zbirku značajnih keramičkih djela ( oko 200) iz cijelog svijeta i namijenilo je gradu Varaždinu koji je tradicionalno pokrovitelj mnogobrojnih aktivnosti i izložbi koje Udruženje priređuje svake godine

Udruženje se u ovom projektu odreklo vlastitog prihoda od kotizacije plativši također od svojih skromnih sredstava sve troškove carinjenja, PDV-a i špedicije.
Izlošci su prvobitno ponuđeni Gradskom muzeju Varaždin ali zbog skučenosti njihovog prostora nije  pronađeno trajno rješenje za smještaj ni izlaganje Zbirke.
Zbirka je do sada bila  smještena u neodgovarajućim uvjetima i u neadekvatnoj ambalaži. Prostor u Kukuljevićevoj 10 u Varaždinu pokazao se idealnim za izlaganje Zbirke kao i sve druge aktivnosti vezan uz to.
Foto iznad: Daly Greg


Amesbury Avi

Zbirka suvremene svjetske keramike sadrži odabrana donirana djela svjetske keramike izlagana na I. II. III. i IV. Međunarodnom  festivalu postmoderne keramike i izložbi CERAMICA MULTIPLEX. U Zbirci se nalaze gotovo svi nagrađeni radovi od 2005. do 2012. godine kao i radovi s drugih izložbi KERAMEIKONA, koje su umjetnici darovali posebno za Zbirku.

Radovi su vrlo različitih dimenzija i izrađeni su u najrazličitijim keramičarskim tehnikama.
Zastupljeni su umjetnici iz mnogih zemalja svijeta: Austrije, Australije, Belgije,  Crne Gore, Češke, Danske, Egipta, Estonije, Finske, Grčke, Irske,  Izraela, Japana, Kanade, Kine, Litve, Mađarske, Makedonije, Meksika,  Nizozemske, Novog Zelanda, Njemačke, Poljske, Porto Rica, Rumunjske, Rusije, SAD-a, Slovenije,  Srbije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Turske, Velike Britanije, Venezuele  i naravno, Hrvatske

De Voogd Marjan

Nameće se zaključak, budući da se u Zbirci nalaze mnoga atraktivna djela, da ona ako su izložena, svakako mogu doprinijeti obogaćenju ukupne kulturno-turističke ponude grada Varaždina.