‘Kemikalije s Marišćine truju ljude’

Mariscina

Mariscina

Udruga Krizni eko stožer Marišćina prosvjedom je upozorila da se za neutraliziranje neugodnih mirisa na Županijskom centru za gospodarenje otpadom na toj lokaciji rabe kemijski i mikrobiološki preparati štetni za zdravlje okolnog stanovništva. Eko štožer je na pola sata blokirao ulaz na Marišćinu.

Unatoč blokadi tridesettonski tegljač pun zemlje kojom se i dalje zatrpava nerazvrstani otpad probio se pokraj prosvjednika koji su zabrinuti za svoje zdravlje. Kemikalije kojima se tretira otpad nošene vjetrom dolaze do naselja. Nezadovoljni su i dinamikom izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom te primarnim razvrstavanjem otpada.

Prema riječima Josipa Katalinića iz Udruge Krizni eko stožer Marišćina – projekt eko otoka koji se već 10 godina provodi u Rijeci dostigao je rezultate od tek 4 posto odvojenog prikupljanja otpada, a projekt se i dalje ‘gura’. Udruga je za nekoliko dana najavila i konferenciju za novinare na kojoj će stručnjaci govoriti o štetnosti kemijskih i bioloških preparata kojima se tretira otpad na Marišćini. (HRT)