Kastav – Od izložbe do izložbe: 14 izložbi u jednom danu!

Saša Jantolek
sjantolek@gmail.com

U kastavskim galerijama, ateljeima, muzejima, kafićima i restoranima!
14 izložbi u jednom danu! Otvaranja izložbe svakih pola sata!

U svakoj od njih će se predstaviti autori slika, skulptura, fotografija i raznih instalacija, a otvaranje izložbi započet će u 14:00 sati i nastaviti se svakih 30 minuta. Svaki prostor/autor osmišljava otvaranje izložbe na svoj jedinstven način, a cilj je druženje kroz upoznavanje kastavskih mjesta za… umjetnička druženja.

Program:
14,00 – Caffe bar La Ribalta, Belveder 5 – DEJAN DINIĆ , slikar
14,30 – Atelier Zacero, Pelini 11 – DANILOVIĆ VELIBOR, Rab,slikar
15,00 – Caffe bar Guitar caffe, Put va zagrad 1 – STANČIN ALEKSANDAR, fotograf
15,30 – Osojnakova kotlarija, – LJILJANA BARKOVIĆ, slikarica
16,00 – Oštarija pul Kukurina, Trg Matka Laginje 1a – MARIJAN BLAŽINA, slikar,
grafičar
16,30 – Caffe bar Art caffe, Trg Matka Laginje 2a– NINA HRELJA, kiparica
17,00 – Bistro Loža, Prolaz Ante Dukića 1a – IVO MATOŠIĆ, slikar
17,30 – Kastav pub, Trg Matka Laginje 6 – TONČI ADULMAR i DORIJAN BRDAR,
slikari
18,00 – Vikotova bačvarija – ANTON HRIBERŠEK, slikar
18,30 – Galerija crkvice sv. Trojice, Lokvina – STIPAN KUJUNDŽIĆ, Zagreb, kipar
19,00 – Atelier Lokvina , Trg Istarske vile 2 – MARINO BRATOVIĆ, slikar
19,30 – Atelier Cubo Delubo, Trg Istarske vile 1 – HRVOJE VULAMA, Zagreb, dizajn
u drvu
20,00 – Suvenirnica Kastavski spomeni, Jurja Vlaha 4 – Udruga likovnih umjetnika
amatera „Braća Baštijan“
20,30 – Speleogalerija, Kula 33a – IVAN GLAVAŠ, fotograf
U 21:00 druženje s umjetnicima u Restoranu "Vidikovac"!

Sve izložbe ostaju otvorene tjedan dana, čime se autorima daje prilika za njihovo još bolje predstavljanje.
 

Program i kratke crtice o autorima:

14,00Caffe bar La Ribalta, Belveder 5
DEJAN DINIĆ , slikar
DEJAN DINIĆ, profesor pedagogije, slikarstvom se bavi više od 20 godina kao član likovnih udruženja u Rijeci i Zagrebu. Izlagao je na brojnim kolektivnim i dvadesetak samostalnih izložbi. Sudionik je nekoliko slikarskih kolonija. Bavio se ilustracijom knjiga.
Likovnim stvaralaštvom obuhvaća široki raspon tema od primorskih motiva i aktova do lirskih apstrakcija.
Svoje zamisli realizira različitim tehnikama, od suhog pastela, do akvarela, ulja ili akrilnih boja, kiparskih tehnika (radovi u glini i drvu) i izradi unikatnog nakita kombinirajući prirodne materijale.
 
14,30Atelier Zacero, Pelini 11
VELIBOR DANILOVIĆ, Rab,slikar
Velibor Danilović slikar je već tridesetak godina. Živi i radi na Rabu od 1977 godine te sam otok prevladava na njegovim slikama i pejzažima, i kao takav je Light motiv njegovih djela.
Član je dvaju renomiranih slikarskih udruženja, „Grupa 69“ iz Zagreba, te „Grupe Behar“ iz Sarajeva. Najčešće tehnike kojima se koristi su ulje na platnu, akril te suhi pastel.
            Izlagao je na mnogim skupnim izložbama po cijeloj Europi, od Malmoa u Švedskoj preko Hamburga do sjeverne Italije – regiji Veneto, gdje je proveo najviše vremena te je bio podosta uspješan u slikarskim krugovima.
            Motivi njegovih slikarskih dijela su jako šaroliki, najčešće se tu radi o pejzažima otoka Raba, ukomponiranim u modernističke kompozicije, no tu ima i dosta mrtvih priroda, aktova…
U zadnjim godinama njegovo stvaranje je sve više počelo težiti sa realizma na apstrakcije, tako da moja današnja dijela su sastavljena od ta dva umjetnička utjecaja.
 
15,00Caffe bar Guitar caffe, Put va zagrad 1
ALEKSANDAR STANČIN, fotograf
Aleksandar Stančin rođen je 1978. u Rijeci, gdje živi i danas. Fotografijom, kao hobijem, se aktivnije bavi od 2007. godine, te mu je ovo prva javna izložba radova. Od posebnih motiva koje vrijedi spomenuti, Aleksandar stavlja naglasak na čudesni svijet podmorja, arhitekture te koncertnih zbivanja.
 
15,30Osojnakova kotlarija, Matka Mandića
LJILJANA BARKOVIĆ, slikarica
Ljiljana Barković, rođena je u Rijeci 1980. Živi u Mošćeničkoj Dragi i povremeno u Ljubljani.
Diplomirala je na Likovnoj akademiji, smjer slikarstvo u Ljubljani 2008. godine u klasi prof. Metke Krašovec i prof. Jožefa Muhoviča s temom „Točka i točkovne gramatike u slikarstvu“. Iste godine upisuje poslijediplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Bavi se samostalnim umjetničkim radom. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Sloveniji i Hrvatskoj. 2005. i 2006. godine je vodila likovnu radionicu za djecu u Mošćeničkoj Dragi. 2008., 2009.i 2010. godine većinu vremena provodi u Ljubljani gdje sudjeluje na restauratorskim projektima u dvorcu „Goričane“, na fasadi Moderne galerije, te na fasadi jednog stambenog objekta u staroj jezgri grada za privatnu restauratorsku firmu „Mali“.
 
16,00 Restoran Oštarija pul Kukurina, Trg Matka Laginje 1a
MARIJAN BLAŽINA, slikar, grafičar
MARIJAN BLAŽINA, rođen u Rijeci 1954. Diplomirao je grafiku i fotografiju na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Od 1986. godine član je HDLUR-a, a od 1998.godine HZSU- a. Bavi se slikarstvom, grafikom, fotografijom i glazbom.
Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, dobitnik je više nagrada i priznanja. Sudjelovao je na likovnim simpozijima posvećenim pomoći nezbrinutoj djeci u Hrvatskoj, Španjolskoj i Brazilu. Živi i radi u Rijeci kao samostalni umjetnik.
 
16,30Caffe bar Art caffe, Trg Matka Laginje 2a
NINA HRELJA, kiparica
Nina Hrelja rođena je 1985. godine u Rijeci. Još tijekom osnovnoškolskog obrazovanja pokazuje interes za razne grane umjetnosti. Krajem osnovne i većim dijelom srednje škole pohađala je likovnu radionicu pod vodstvom akademske kiparice Tatjane Kostanjević u Opatiji. Upisujući srednju Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci s radošću bira smjer kiparski dizajn. Trenutno je apsolventica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, smjer kiparstvo.
 
17,00Bistro Loža, Prolaz Ante Dukića 1a
IVO MATOŠIĆ, slikar
Ivo Matošić rođen je u Rijeci 1979. godine. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci, smjer scenografskog dizajna. Profesionalno se bavi slikarstvom od 2003. godine. Stalni je likovni suradnik Gradske knjižnice Rijeka, te voditelj Likovne radionice za djecu i mlade.
 
17,30Kastav pub, Trg Matka Laginje 6
TONE – TONČI ADULMAR i DORIJAN BRDAR, slikari
TONČI ADULMAR rođen je 1964. godine. Po struci je pitur a po duši slikar. U slikarstvu koristi ulje i akril a u skulpturi kamen i drvo.
Do sada je održao jednu samostalnu izložbu i par skupnih.
 
DORIAN BRDAR, rođen 1987. godine po struci je elektromehaničar. U slikarstvu i mozaicima koristi akril, stare komade keramike, željeza i starinske alatke a u skulpturi kamen i drvo.
 
18,00Vikotova bačvarija,Vincenta iz Kastva 2
ANTON HRIBERŠEK, slikar
Anton Hriberšek rođen je 1946. godine. Zaljubljenik je u svoje primorje, rodno Škrljevo, u škrti ali topli kamen, more, vječno ČA, plemenitost čovjeka, u umjetnost. Stoga i ne čudi da se najbolje izražava upravo kroz likovno djelo.
Njegova djela su priče o viđenom i doživljenom. Komunikaciju s njegovim djelima moguće je uspostaviti osjećajima koje u nama pokreću skladno postavljeni geometrijski oblici koji grade kompoziciju.
Slika dugi niz godina, a izlaže posljednjih dvadeset i pet. Izražava se u tehnici kovanog ili raubanog bakrenog lima, ali isto tako i uljem na platnu i drvu. Motive izabire upravo iz svog okruženja. Iza sebe ima mnoge izložbe, samostalne i skupne, u zemlji i inozemstvu, a za svoje slikanje nagrađen je i priznanjima.
 
18,30Galerija crkvice sv. Trojice, Lokvina
STIPAN KUJUNDŽIĆ, Zagreb, kipar
Stipan Kujundžić rođen je u Imotskom 1982.godine. Završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu 2001.godine. Školovanje je nastavio na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, smjer kiparstvo.Diplomirao je 2006.godine u klasi prof. Matka Mijića. Izlagao je na više skupnih i na nekoliko samostalnih izložbi, te sudjelovao na nekoliko kiparskih kolonija. Skulpture u javnim prostorima nalaze mu se u Vrsaru i na Braču, Član je ULUPUH-a.
 
19,00Atelier Lokvina , Trg Istarske vile 2
MARINO BRATOVIĆ, slikar
Marino Bratović rođen je u Voloskom 1956. Prva slikarska znanja stekao je od akademskih slikara Viktora Snoja i Zvonimira Frlana. Potom se počeo intenzivno zanimati za slikarstvo, učiti i drugovati s opatijskim slikarima Ivom Kalinom, Claudiom Frankom i Maurom Stipanovom.. Od 1982. strast je slikanja bivala sve jača i pohađao je akademski slikarski tečaj u Ljubljani. Počeo je poduzimati i studijska putovanja: 1989. u Parizu, u Louvre i muzej Dorsit – galeriju impresionista. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi (u Rijeci s Elisom Moschellom, na Rabu s Ivom Kalinom i Elisom Moschellom 1991. u Opatiji, i u Lovranu s Krešimirom Sokolom i Robertom Župecom 1994.). Više je puta nagrađen.
 
19,30Atelier Cubo Delubo, Trg Istarske vile 1
HRVOJE VULAMA, Zagreb, dizajn u drvu
Hrvoje Vulama živi u Zagrebu i bavi se proizvodnjom namještaja i drugih stvari od punog drveta. Svaki komad je dizajniran i ručno izrađen u njegovoj radioni. Za finiš koristi prirodna ulja poput lanenog, tungovog i pčelinjeg voska za prirodniji izgled drveta i isticanje njegove ljepote. Drvo koje koristi je provjereno suho zbog stabilnosti i dugotrajnosti prvobitnog izgleda, a najdraži su mu orah, hrast i trešnja. Njegov pristup dizajnu dopušta da se na drvetu vide pukotine, čvorovi i rupe od crva jer tada drvo, po njegovu uvjerenju, pokazuje svoje pravo lice i povijest.
 
20,00Suvenirnica Kastavski spomeni, Jurja Vlaha 4
Udruga likovnih umjetnika amatera „Braća Baštijan“
Udruga je osnovana 2006. godine na području općine Viškovo s ciljem educiranja polaznika o likovnoj i primijenjenoj umjetnosti. Trenutno broji 50-ak polaznika tečaja crtanja i slikanja te 10-ak djece upisane u likovno-literarnu radionicu na čakavskom narječju pod stručnim vodstvom. U ovih nekoliko godina predstavljena je nekolicina izložbi umjetničkih slika, kako grupnih tako i samostalnih, a bilo je i onih humanitarnog karaktera. Polaznici često sudjeluju i na jednodnevnim radionicama u Voloskom, Trsatu, Kostreni, Kastvu… Na posljednjoj izložbi predstavljen je veliki broj unikatnih zidnih satova. Planovi udruge vezani su za neke nove i interesantne projekte dizajnerskog karaktera ali i sudjelovanja na kolonijama.
 
20,30Speleogalerija, Kula 33a
IVAN GLAVAŠ, fotograf
IVAN GLAVAŠ rođen je 1979. u Puli. Do 2001. živi u Poreču, a onda seli u Iku. Oduvijek ga je privlačio svijet podzemlja pa se u petnaestoj godini života počinje baviti speleologijom. Danas je instruktor speleologije i član Speleološke udruge Spelunka iz Ike. Sudjelovao je u brojnim akcijama i istraživanjima speleoloških objekata u Hrvatskoj, Italiji i Ukrajini te se spustio u neke od najdubljih na tim područjima.
Uz interes za speleologijom javlja se i interes za fotografijom kojom se ozbiljniji počinje baviti 2003. od kada nastaju brojne fotografije čiji su motivi speleološka fotografija, pejzaži, flora i fauna i makrofotografija. Fotografije najčešće objavljuje u domaćim i stranim speleološkim časopisima Hades, Speleolog, Subterranea Croatica, Speleo’zin, Speleosfera, Grotte, Progressione ali i ostalim tiskanim izdanjima kao što su knjiga „Špilja Ozerna – 128 kilometara pod zemljom“ ukrajinskog autora Juzefa L. Zimelsa te monografija „Biokovo“ grupe autora. Fotografije su mu objavljene i u tri speleološka kalendara – Speleokalendaru švicarskog izdavača Speleoprojects, kalendaru HGSS-a i Speleokalendaru za 2011. i 2012. kojeg je izdala SU Spelunka te na brojnim letcima i plakatima. 2010. godine sa svojim fotografijama sudjeluje na fotonatječaju „Pećine i mi“ u organizaciji Speleo kluba „Prista“ – Ruse, Bugarska, a pod pokroviteljstvom Balkanskog speleološkog saveza i Bugarske speleološke federacije gdje je osvojio 3. i 9. mjesto u dvije kategorije.
 
 
Akademija-Art.hr
26.04.2011.