Kastav – Koraljka Kovač: Fly me to the Moon


 
 
Galerija crkvice sv. Trojice, Kastav
luminokinetička zvučna instalacija
od 05. 06. do 17. 06. 2012.
Uz manifestacije obilježavanja Dana Grada Kastva, u Galeriji crkvice sv. Trojice u Kastvu, u organizaciji „Kastafskog kulturnog leta“ i Grada Kastva otvorena je izložba naše eminentne umjetnice mlađe generacije Koraljke Kovač.

Pogledajte galeriju radova!

 

Fly me to the Moon
 
Ova fascinantna luminokinetička audiovizualna ambijentalna instalacija sastoji se od četiri objekta-kubusa, u čije su unutrašnjosti smještene gibljive kružne forme (zaqnimljiva neo-geo sinergija kvadrata i kruga). Sve je oslikano fluorescentnim bojama i osvjetljeno UV-svjetlom, a instalaciju prati zvučna kulisa – ambijentalna glazba. Glavna izražajna sredstva su, dakle, boja, svjetlo, pokret, zvuk – ali i prostor. Korištena fluo-boja je specifična, jer ona pod UV – osvjetljenjem poprima novu dimenziju, postajući virtualno-prostorna i djelujući poput ekrana digitalnih medija. Svjetlo je u nju na neki način već ugrađeno i u njoj „zarobljeno“, a oslobađa se kad se promijeni karakter rasvjete. Jer pod dnevnom rasvjetom ta boja se ponaša kao svaka druga. Ali osvjetljena UV – svjetlom, postaje drukčija: sve se mijenja i oživi, dinamizira i zatreperi. I upravo je ta preobrazba kod nje fascinantna, što je bio izazov i Koraljki Kovač za njezinu instalaciju. Pogotovo zato što ovu autorica posljednjih godina inspiriraju teme vezane uz promišljanja o svemirskim prostranstvima i planetarnim vrtnjama, pa su joj vizualni efekti fluo-boje i UV-svjetla posebno atraktivni. U ovaj projekt uključila je još i kinetiku, što je koloritu dalo dodatnu optiku i energiju, stvarajući čudesne efekte obojenih energetskih krugova koji se šire kroz prostor.

Svi koji se nađu unutar ove čudesne Koraljkine instalacije imaju osjećaj da su zakoračili u neku novu dimenziju i svoje senzore prebacili na neku drugu frekvenciju. Pritom, da se fizički nalaze u nekoj neobičnoj, tamnoj supstanci sa svjetlosnim probojima, gdje je sve istodobno i gusto i fluidno-transparentno; ugodno- taktilno, ali i neopipljivo. Krećući se tom „supstancom“ čini se da je i na neki način oblikujemo, pa time od promatrača postajemo aktivni sudionici. Ali u tu ulogu sudionika autorica nas postepeno i neopazice sama uvlači, znajući da će nas obojeno svjetlo u tajnovitosti tame zasigurno aktivirati zbog svoje magične privlačnosti – i tako navesti na istraživanje. Pritom je moć i snagu samoga svjetla znalački usmjerila tako da utječe na percepciju, što nakon nekog vremena dovodi do transformacije osjećaja prostorno-vremenske dimenzije. Pitamo se gdje smo, u kojem smo svijetu! Najsposlije, dolazi do nekog neobičnog iskustva oslobađanja i otvaranja –  forme, prostora, duha, spoznaje, te tako do osjetilnih metamorfoza. Kao da smo odjednom preskočili prostore i jurnuli kroz vrijeme. I tad, kao da se pred nama otvara cijeli svemir, a mi, dotaknuvši usput Mjesec, krećemo Mliječnom stazom na putovanje galaksijom.

Višnja Slavica Gabout

KORALJKA KOVAČ rođena je 1971. godine u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, slikarski smjer. Godine 1991. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu/pedagoški odjel, slikarski smjer, na kojoj je diplomirala u klasi prof.Zlatka Kesera. Aktivno izlaže od 1994. godine, do sada na više od 40 samostalnih i na šezdesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je Rektorove nagrade za 1996 godinu, nagrade na Fashion News u Rijeci 1997., Pohvale žirija na 2. Drava Art Annaleu (Koprivnica, 2004.) i 1.Otkupne nagrade na Ličkom likovnom analeu (Gospić , 2005.). Od 2004. vodi brojne kreativne likovne radionice. Članica je HDLU-a od 1998. godine, a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2008. godine Živi u Zagrebu, gdje radi kao docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Akademija-Art