Kasne plaće 20.000 službenika u ministarstvima

Plaće oko 20.000 službenika koji su zaposleni u 17 ministarstava još nisu isplaćene jer se prelazi na novi sustav obračuna plaća, tzv. Centralizirani obračun plaća (COP), a u državnoj riznici ima dovoljno sredstava za to, izjavio je danas pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor

Cijela državna uprava prelazi na COP, prva su na redu ministarstva, a od 1. ožujka i svi ostali proračunski korisnici. S obzirom da je testiranje novog sustava u završnoj fazi, zaposlenima u ministarstvima plaće malo kasne ali bit će im isplaćene uskoro, već idućeg tjedna, najavio je Fičor.
Ministarstvo financija omogućilo je već danas, umjesto u ponedjeljak, isplatu plaća prosvjetarima i zdravstvenom osoblju, te mirovina umirovljenicima, pa je jasno da nije u pitanju nedostatak novca u državnoj riznici, ističe glavni rizničar.
Fičor je također predstavio preliminarne podatke o proračunskom deficitu za siječanj, koji pokazuju da je manjak u prvom mjesecu iznosio 2,6 milijardi kuna, što je za 1,2 milijarde kuna više nego u istom mjesecu prošle godine.
Toliki porast deficita nije zabrinjavajući jer se radi o tome da su ove godine neki rashodi isplaćeni prije plana, odnosno dio njih se inače plaćao u veljači, kaže Fičor. Isplaćene su subvencije poljoprivredi, lijekovi veledrogerijama, poticaji stambenim štedionicama i mirovinskim fondovima, te sredstva za decentralizirane funkcije lokalnoj samoupravi.

Foto: Guliver/Thinkstock
Izvor: Poslovni.hr