Karlovčani će javno spaljivati račune za grijanje

Nedavno osnovani karlovački građanski pokret Neću usluge toplane! najavio je javno spaljivanje prosinačkih računa za grijanje ispred zgrade Gradske toplane d.o.o. u znak prosvjeda što dobivaju račune, iako su predali zahtjev za isključivanje iz sustava grijanja i odrezali radijatore
U petak slijedi i nastavak potpisivanja peticije da se vlasnicima stanova koji to žele omogući isključivanje iz gradskog sustava centralnog grijanja bez da o tome moraju dobiti suglasnost svih susjeda, za što već imaju 750 potpisa, navodi se u priopćenju pokreta koje je potpisao koordinator Domagoj Švegar.

Kako bi ilustrirali teškoće na koje nailaze, objavljuju pismo jednog vlasnika stana koji nema dovoljno novaca da mjesečno plaća 1300 kuna Gradskoj toplani za sedamdesetak svojih kvadrata pa je pokušao sakupiti potpise stotinjak vlasnika stanova u svojoj zgradi. No to nije jednostavno, navodi, jer mnogi vlasnici ne žive u njima niti u Hrvatskoj, za jedan od stanova se čeka ostavinska rasprava i td. 

Državni inspektorat je prošlog tjedna objavio da je protiv karlovačke Gradske toplane i stare Toplane, koja je u stečaju, podnio optužni prijedlog Prekršajnom sudu zbog prenošenja podataka o korisnicima bez njihova pristanka, dostavljanja računa bez zaključenog novog ugovora i prethodno objavljenih uvjeta isporuke toplinske energije. No osvrćući se na problem potrošača koji su se odvojili iz sustava grijanja, a ipak im stižu računi, Državni inspektorat je priopćio da po zakonu za izdvajanje trebaju stopostotnu suglasnost svih korisnika.

Izvor: HRT