zilik-dumancic-otvorenje

Galerija Zilik, Karlovac
od 23. 04. (u 19 sati) do 03. 05. 2013. godine

foto-galerija

Kasom i galopom, igrom i letom… do duše i zvijezda

I dječju zaigranost i dubinu duše, i ljepotu savršenog sklada i mađioničarsko očuđenje… – široki su rasponi doživljaja i emotivnih stanja koja nam kipar želi prenijeti. Ništa neobično. Ali kada shvatimo da se u svakoj od tih prigoda utječe jednom te istom motivu, onda to više i nije tako uobičajeno. Očekivali bismo, naime, adekvatan raspon uprizorenja koji bi odgovarao pobrojanim temama. Međutim, ništa od toga. U radovima Hrvoja Dumančića srećemo se uvijek i jedino s prikazima konja!

Takvo samonametnuto ograničenje pokazuje se izvorištem koje rezultira raznolikim djelima, bogatima kako u formalnom, tako i u sadržajnom smislu.

Tijelo konja svakako je jedan od najljepših, najskladnijih organskih oblika što napose dolazi do izraza u pokretu, savršen spoj snage i nježnosti zbog čega su ljudi u njemu odvajkada vidjeli simbol plemenitosti i mudrosti, uzvišenosti pa i duhovnosti (krilati se Pegaz, konkretno, tumači kao alegorija o besmrtnosti duše), ali i – kao što već obično biva s višeznačnim simbolima – mnogočega drugoga.

Kao stvaralac, Hrvoje Dumančić upisuje značenja koja želi, osjeća i/li refleksijom doživljava u svoj odabrani medij; jer upravo tako – kao medij – možemo shvatiti motiv konja. Njegova je Snaga duše (Power od Soul), primjerice, već široko zapaženo i zapamćeno djelo koje utjelovljuje eksploziju svjetla, kreacijsko rasprsnuće postojano obnavljanoga života.

Jedna od omiljenih igračaka ranoga djetinjstva nedvojbeno je drveni konjić-ljuljačka (i još je tu s našom djecom, ne da se!, premda smo preplavljeni elektroničkim svaštarijama). Dječja je mašta, potaknuta takvim pomagalom, stvarala doslovno čuda…Zato su Hrvojeve Zaboravljene emocije delikatna, duhovita i blago ironična reminiscencija na takve dane fantazije i radosti. Radosti koju nam valja očuvati kao najvrjedniju srž života i u starosti.

Nikola Albaneže

 111MG 7326-1000

Biografija
Rođen 1975. godine u Zagrebu.
Završio Školu primijenjenih umjetnost i dizajna 1994. god.
Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer kiparstvo 1998. godine.
Upisao specijalistički doktorski studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine.
Član Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1998. godine.
Član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2004. godine.
Član The Society of Equestrian Artists iz Londona od 2010. godine.
Član međunarodnog udruženja animalista «ArAnimA» iz Pariza od 2011. godine.
Dobitnik prve nagrade za skulpturu “Aramis” na “Xe Salon International de Saumur” u Francuskoj 2002. god.
Studijski boravio u umjetničkoj kući “La Colombiere” u Saumuru 2003. godine (stipendija Francuskog instituta) .
U sklopu programa međunarodne kulturne suradnje dva mjeseca boravio u atelieru Cité Internationale des Arts u Parizu 2011. god.
Sudjelovao na međunarodnim izložbama “Salon d’Art Equestre” i “Salon du Cheval” u Parizu. Izlagao na skupnim izložbama “The Horse in Art”, Mall Galleries – London, The Menier Gallery, London i Arte Equinus 3, Sjedinjene Američke Države.
Na III Svjetskom konjičkom festivalu organizirao samostalnu izložbu skulptura u Samuel Tessedik Museum, Szarvas – Mađarska.
Organizirao samostalne izložbe u Saumuru, Galerija “Chapelle St. Jean” u 2009. god., u Rueil Malmaisonu, Medijateka “Jacques Baumel” 2011. god., te u Parizu, Galerija “Nouvel Organon” 2012. god.
2012. izabran kao selektor izložbe Arte Equinus 5 u kategoriji skulptura.
Izlagao na tridesetak skupnih i 15 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Zalaže se za popularizaciju konjičke umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu, a svoje kiparsko znanje prenosi na mlađe naraštaje. Aktivno sudjeluje u edukaciji i radionicama za djecu i mlade. Sudjelovao je u nizu humanitarnih projekata i radionica za djecu vrtićkog i školskog uzrasta, te u radionicama za djecu s posebnim potrebama.