Karlovac – Izložba karikatura “Felix u gostima”

karikatura -štakor 001

karikatura -štakor 001

Galerija Zilik, Karlovac
Srećko Puntarić Felix
“Felix u gostima”
od 06. 04. (u 19 sati) do 20. 06. 2013.

foto-galerija

FELIX

Više od tri desetljeća Srećko Punarić nasmijava ljubitelje karikature, od prve pojave sredinom sedamdesetih do dana današnjeg, vlasnik i radnik u tvornici smijeha koja ne poznaje recesiju, ni otpuštanje ni opuštanje. Gotovo neopazice, jednoga dana u tim desetljećima, Felix je postao klasik i stao uz bok velikanima hrvatske karikature, samosvojan i neponovljiv.

Širokoj publici Felix je postao prisan tek nakon što je počeo svakodnevno surađivati u “Večernjem listu”, tada već veteran karikature i dobitnik brojnih nagrada, a ta je trajna i plodotvorna veza dokaz da se može biti duhovit baš svakoga dana ako čovjek ne zapusti bogomdani dar i napusti svoj svijet kojemu je ovaj naš stvarni život samo sumorna podloga koju treba, da bi se preživjelo, preobraziti u bolji svijet vedroga i spašavajućeg humora.

Fotografija br 1
S otvorenja izložbe: ravnateljica Doma za djecu dr.sc. Maja Vučinić-Knežević, karikaturist Srećko Puntarić FELIX, pisac Janko Bučar

Felix nije stvorio središnji lik, njegov se junak disperzira u stotine čovjekolikih i beskrajno smiješnih likova koji su crtani tako da usprkos sličnosti nepogrješivo otkrivaju stanja, svojstva, osjećaje jedinke i pripadnost skupini koju predstavljaju, a ta je čarolija fascinantna jer praslika Puntarićeva lika djeluje kao da autor samome sebi otežava posao – naime, ti čovječuljci nesklapna tijela u stvari i nemaju glave nego samo rumeni i ogromni nos, a nad njim oči koje bi pristajale vodozemcu, oči koje imaju vlastiti život i koje tek potpomognute govorom tijela i rijetko vidljivim ustima – preuzimaju svu izražajnu dojmljivost crteža i i humorni doživljaj cjeline.

Smiješni, znači, sami po sebi, što je vrlina nad vrlinama blistavoga karikaturista, Puntarićevi crteži nadopunjeni su tekstom čija je količina svedena na neophodnu lapidarnost da bi se razjasnila kalambura, da bi dosjetka u pleteru crteža i riječi postala cjelovitom. Čak i onda kada piše naoko korektnim standardnim hrvatskim jezikom, Puntarićeva je kajkavska provenijencija očita, a potpuno je svoj kada se služi isključivo zagrebačkom kajkavštinom…

Hrvoje Hitrec

felix u  gostima

Srećko Puntarić Felix rođen je 1952. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje i nekoliko godina radio kao projektant.

Prve karikature objavio je u humorističnom časopisu KEREMPUH 1975. Od tog vremena pojavljuje se u gotovo svim tadašnjim dnevnim i tjednim novinama. Prvu stalnu suradnju ostvario je u sportskom magazinu SN REVIJA, a kasnije u SPRINT-u. U dnevnom listu VJESNIK surađuje od 1986., a u rubrici FELIX u VEČERNJEM LISTU redovito izlazi od proljeća 1995. Surađuje također i s europskim humorističnim časopisima NEBELSPALTER (Švicarska) i EULENSPIGEL (Berlin-Njemačka). Sudjelovao je na gotovo svim kolektivnim svjetskim izložbama i festivalima karikatura, gdje je osvojio tridesetak nagrada i priznanja. Neke od poznatijih su:

– Prva nagrada, Ankara, Turska 1986.
– GRAND PRIX, Knokke Heist, Belgija 1987.
– 1. nagrada, Vercelli, Italija 1984.
– 2. nagrada, Amsterdam, Nizozemska 1989.
– 2. nagrada, Foligno, Italija 1988.
– Specijalna nagrada, Tokio, Japan 1987.
– Specijalna nagrada, Berlin, Njemačka 1993.

Od samostalnih izložbi dosad je priredio nekoliko u inozemstvu (Bern, Beč, Budimpešta) i preko pedeset domaćih (Zagreb, Slavonski Brod, Bjelovar, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Krapina…).
Član je Hrvatskog društva karikaturista te europskog društva karikaturista FECO.
Od 1990. – 1992. surađivao je sa «Zagreb-filmom» na izradi animiranih filmova pod nazivom «TV FELIX».
Povodom Dana državnosti 1995. odlikovan je redom DANICE HRVATSKE s likom Marka Marulića za posebne zasluge u kulturi. Izdao je 30 knjiga karikatura u zemlji i inozemstvu. Osnivač je prve galerije za humor i karikaturu u Hrvatskoj pod nazivom FELIX FUN FACTORY.
Od 2002. godine objavljuje u tjedniku GLAS KONCILA karikature pod nazivom “Kako probuditi kršćanina?”