Karlovac – Izložba Željka Lolića u Galeriji ZILIK

Sa otvorenja izložbe: ravnateljica dr.sc. Maja Vučinić-Knežević, umjetnik Željko Lolić i Mladen Muić, prof.

Otvorenje izložbe Željka Lolića održano je u četvrtak, 24. svibnja 2012. godine, s početkom u 19 sati, u prostorijama Galerije Zilik (Radićeva 13, Karlovac)

Pogledajte galeriju!

SLIKARSKA ENERGIJA KAO JEDNAKOVRIJEDNA SVJETLU KRIJESNICA

Bioluminiscencija je pojava da živa bića proizvode svjetlost. U nas to je u pravilu vezano uz kukce znane kao ivanjska krijesnica i mala ivanjska krijesnica. Bila je to nekada zgodna lovica uhvatiti ih, naravno u toplim noćima, držati ih u boci i zatim pustiti. Tek kasnije su neki radoznalci saznali da kod ivanjskih krijesnica svijetle samo ženke, a one inače ne lete. Biolozi kažu da je proizvodnja te svjetlosti zapravo traženje partnera u toplim noćima i da je proizvodnja tog svjetla još uvijek nenadmašena po efikasnosti proizvodnje od bilo kakvog umjetnog svjetla. I tu bi trebalo stati s biologijom i prepustiti je zaštitarima prirode a u ovoj malog galeriji pogledati krijesnice Željka Lolića kao njegov najnoviji ciklus akrilika na kartonu.

 

 

Dakle, klasični je to primjer ekspresionističke gestualne apstrakcije s velikim grozdom asocijacija povezanih s već naznačenim realitetom krijesnica, svjetla u noći ili naslikane veličine boje. Raščlamba ovih Lolićevih slika je veoma jednostavna…Podloga je obojena crno što odmah simbolizira na nešto mistično, ozbiljno, elegantno, tužno. Slikarev potez kistom je neprimjetan,besprijekorno lazuran. Na crno se snažnom gestualizacijom nanose tri dominantne boje: crvena, zelena, plava kao površine u pokretu, mrlje, valjci, valovi, a lazurnost više nije apsolutna. Kompozicija je u potpunosti proizvoljna, ovisna o temperamentu geste ili discipliniranju tog poteza u zadanu veličinu crne podloge.

Prostor je označen prije svega osvajanjem crnila, plošno ili dubinski prostorno okrajcima završavanja kretanja kista. Bijela boja je osnažavanje prostornosti između podloge i važnih boja. Završni je rad- slikarska gesta uglavnom žuto pa ljubičasto i narandžasto mrežanje bezbrojnim, neraskidivim linijama tajanstvene svjetlosti krijesnica s pastoznošću i razlivanjem boje koje se ne izbjegavaju. Ponekad u slici se može nazrijeti i neki zaista realni lik, ali to je svemu prethodnome slučajnost. I tako je jedan mikro biološki svijet iz prirode, sada u traženju opstanka, dobio svoj realitet u slici, rekao bih unutrašnjom energijom autora koji svakom slikom radi eksploziju doživljaja, nakon pomno osmišljenog koncepta. U toj krajnosti racija- koncepta i slobodne realizacije krije se svijet neizmjerne veličine u kojem Lolić nalazi svoju slobodu i gradi svoju osobitost.    

Željko Lolić u svom dugom bavljenju crtežom, otiskivanjem i slikarstvom, ali s rijetkim izložbama, nametnuo je svoj rad kao izrazito konceptualni pristup umjetnosti, ujedno do granice tvrdnje da sve mora biti savršeno urađeno i uređeno. Toga se dosljedno drži, a svi dobro znamo da su upravo takvi ljudi benevolentni emotivci. Uostalom, Ivanje je tek pred nama, a za ponadati se da će na obalama naših rijeka, ipak, biti krijesnica i za sadašnju djecu.

Mladen MUIĆ, prof.

Željko Lolić rođen je 1936. godine u Ličkom Javorniku. U Karlovcu živi od 1948. godine. Diplomirao je grafički dizajn u Školi za primjenjenu umjetnost u Zagrebu u klasi prof.  Vilka Selan Glihe 1961. godine. Radio je kao crtač i grafički dizajner u tiskarama i izdavačkim poduzećima u Karlovcu i Zagrebu. Danas je u mirovini i živi u Karlovcu.

Ravnateljica: Dr.sc. Maja Vučinić-Knežević

Akademija-Art