Kardinal Puljić: Predstavnici hrvatskog naroda ne vode interes za Hrvate

Razgovarao: Leo Pločkinić

Razgovarali smo s Uzoritim Kardinalom Vinkom Puljićem, osobom koja se među rijetkima iskreno zalagala za veća ljudska prava sva tri naroda u BiH, a posebno Hrvata nad kojima duhovno skrbi i brine zajedno sa svojim svećenicima s rezidencijom u Sarajevu, upravo tamo gdje je najteže
Njegovi konstantni pozivi na mir i toleranciju ali i jasne poruke hrvatskim političarima te druge prenosimo u ovom vrlo otvorenom razgovoru s jasnim porukama.

Uzoriti Kardinale, kakvo je stanje i položaj Hrvata u Sarajevu, pa i u ostatku BiH?
Kardinal: Mnoge životne stvarnosti proživljavamo kao i drugi, a to je problem mnogih koji nemaju zaposlenja, gospodarska kriza itd. Međutim, nema jednakih prava pred zakonom kao i drugi. Predstavnici hrvatskog naroda ne vode interes za Hrvate na ovim prostorima, nego su ih prepustili stihiji života. Tako isto je stanje i na područjima gdje smo manjina s većinom. Niti lokalna vlast vodi zauzetost za jednaka prava, a predstavnici u ime hrvatskog naroda nemaju interes da se zauzimaju…

U trenutku ulaska RH u Europsku Uniju naredne godine, vrata EU će biti širom otvorena i za pola milijuna Hrvata u BiH. Očekuje li se daljnje curenje Hrvata iz BiH, kako to komentirate i je li to ozbiljan problem?

Kardinal: Mislim da to ne bi smio biti problem, nego ukoliko RH imadne interesa može nam više pomoći jer će imati pristup fondovima, kojima nam može pomoći u razvoju privrede. Sve je pitanje zaposlenja i jednakih prava. To nije naglasak ulazak u EU, nego mogućnost života.

Kakva su prava katolika u BiH, vjerske slobode i prava te provodi li se nadalje etnocid, kulturocid i etničko čišćenje bh Hrvata od strane većinskih Bošnjaka?

Kardinal: Nažalost, s ovim nejednakim pravima, jer nismo svi jednaki pred zakonom, proces se nastavlja na svim prostorima odgovornošću sva tri naroda, kao i međunarodne zajednice. Zašto uključujem i međunarodnu zajednicu. Do sada je ulagala velika sredstva bez škrupula izostavljajući popom Hrvatima, bilo potpora za povratak ili izgradnju infrastruktura, pa čak i obnovu porušenih vjerskih objekata. Sada kada se ukazalo na tu nepravdu sada želi tobože jednako jer ne smiju praviti razlike, što djeluje vrlo nekorektno. A za katoličke vjerske objekte nisu dali, jer kažu da vjerske objekte ne pomažu, dok drugima to tumače kao obnovu kulturnih dobara, a navodno crkve katoličke nisu kulturna dobra. Što se tiče vlasti druga dva naroda, oni ciljano idu za tim da nas što manje ostane. Najtužnije je rad naših političara, koji se selektivno zauzimaju. Dapače, vrlo perfidno rade da ovo malo što je ostalo na drugim područjima van interesa te politike ignoriraju.

U Republici Srpskoj Hrvata skoro da i nema. Je li to posljedica nepostojanja političke volje međunarodne zajednice u istom odnosu prema svima i odsutnost hrvatske politike po ovom pitanju?

Kardinal: Upravo sam maloprije rekao. Sve strane snose odgovornost. Prvo, mjesna vlast u RS je sustavno radi da ometa povratak. Međunarodna zajednica je izostavila potporu. Hrvatski političari u BiH nisu pokazali dovoljno zauzetosti, a skoro bih rekao da su i smetali povratak. Hrvatska država je prekasno reagirali da na tom području učinkovito nešto napravi.

Možete li komentirati rad Hrvatskog narodnog sabora, a osobito na razvijanju uvjeta za ostanak i opstanak Hrvata katolika u BiH? Što poručujete HNS-u koji okuplja većinu hrvatskih stranaka u BiH?

Kardinal: Hrvatski narodni sabor je divna ideja, ali je izmanipulirana u stranačka razračunavanja i vlastite interese. Ne vidim učinkovitost Sabora, gdje su zastupljeni svi krajevi BiH i gdje je interes za sve Hrvate. Za mnoge političare našeg naroda smo teret što smo ostali u Sarajevu i na prostorima za koje nemaju interesa….

Što biste poručili za Božić svome pastirskom stadu u BiH ?

Kardinal. Moramo biti hrabri i ustrajni u traženju svojih prava. Da to možemo neka ovo slavlje Božića ojača našu vjeru i pouzdanje u Boga. Ne smijemo klonuti duhom unatoč svih poteškoća. Nama ustrajno svjedočiti svoju vjernost Bogu, svom hrvatskom rodu i korijenima gdje smo nikli i gdje želimo živjeti. U tu našu stvarnost Isus dolazi, pa ga primimo svim srcem i slavlje Božića neka nam donese svjetla života.

I ja vama želim Čestit Božić i na dobro vam došlo sveto Isusovo porođenje, te vam donijelo radosnu vjeru i snažno pouzdanje u životu. U Mladom ljetu neka vas prati svaki Božji blagoslov. Uz srdačan pozdrav Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

Foto: Zvonimir Ćorić
Izvor: Croportal.ba