Skip to content

Karamarko: Tražimo smjenu ministra policije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će zbog sumnje da je policija zloporabila sustav tajnog prikupljanja podataka i uhodila više osoba iz vrha Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) tražiti smjenu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te osnivanje saborskog istražnog povjerenstva

"Tražit ćemo ostavku ministra Ostojića i ako on ima imalo obraza sam bi posegnuo za takvom odlukom", kazao je Karamarko. Istaknuo je i da bi zbog te afere, osim ministra Ostojića, ostavke trebali dati i ravnatelj policije te čelnik Policijskog USKOK-a.
Karamarko smatra da bi Ostojić trebao dati ostavku zbog svoje političke odgovornosti, a "ukoliko ga premijer Zoran Milanović pokriva, onda i on".
Karamarko je izrazio bojazan da bi, nakon današnje smjene ravnatelja Ureda za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, mogla biti uništena pripadajuća dokumentacija o tom slučaju, kako bi im se na saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost "donijela pročišćena ‘idealna’ dokumentacija koja govori da je sve bilo u redu".
Izrazivši šokiranost što je čuo na zajedničkoj konferenciji predsjednika Republike Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića, predsjednik HDZ-a ocijenio je da je ona bila klasični primjer obmane javnosti zamjenom teza. "Očito se ide na zataškavanje same afere", ocijenio je.
Karamarko zanimljivim smatra zaključak Josipovića i Milanovića da izvršna vlast funkcionira po zakonu. "Kako ta dvojica gospode s dva brda znaju da je u ovom slučaju bilo sve u redu?", upitao se. Također, upitao se i zašto je Mišević danas hitno smijenjen.
"Ako je Mišević u svojem izvješću o nadzoru Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost zaključio da je bilo kršenja zakona i neregularnog postupanja, to je znak da nadzor funkcionira i da su ga trebali pohvaliti jer je otkrio devijacije u djelatnosti Policijskog USKOK-a prema SOA-i", kazao je Karamarko.
Osvrćući se na slučaj šefa SOA-e Josipa Buljevića, predsjednik HDZ-a istaknuo je da se radi o nagrađivanom čovjeku kojeg cijene i u inozemstvu te je, kako je kazao, morao otići zbog svoje stručnosti i potpune distanciranosti od politike.
Napomenuo je i da bi, ukoliko je pokrenuta istraga protiv Buljevića, o tome trebao biti upoznat predsjednik Josipović, koji mu je nadređen. Upitao se zašto pred Buljevićevom zgradom sada stoji policijsko ophodno vozilo.
"Sada da bi opravdali svoje zloupotrebe od njega pokušavaju napraviti kriminalca. Samo da bi opravdali svoje kriminalne i nezakonite radnje", rekao je Karamarko.
Na novinarsko pitanje zna li da su izlistani i njegovi telefonski brojevi, Karamarko je odgovorio da to ne zna, ali da se tome ne bi čudio.
Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović ustvrdili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare kako su se usuglasili, nakon razmatranja događaja o aferi nadzora izlista telefonskih poziva, da nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih zakonskih mjera koje na raspolaganju ima represivni aparat.
Predsjednik i premijer ranije su se dogovorili o imenovanju novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, a danas i o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, najavivši pritom skoru odluku o imenovanju novog čelnika tog Ureda.
Foto: Dnevno.hr